NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
LOZENEC - Bulharsko 2004 
Nostalgické vzpomínky ze 70. let ožívají žhavou bulharskou současností
29. září 2004
Autor: PJOT      FOTOGALERIE
LOZENEC - klidné městečko na jih od Burgasu, mezi Primorskem a Carevem(Mičurinem) MAPA

Bulharsko LOZENECNa přelomu července a srpna 2004 jsme se vypravili s manželkou do Bulharska. Byli jsme vybaveni vzpomínkami ze 70 – 80 let na nekonečné řady slunečníků včetně všudypřítomných babek – výběrčích, na nekonečné parky včetně majestátních soch s komunistickými výjevy i na vysoké stěny ohrad pro nudisty, kam se „prostě nesmělo“. Na druhou stranu jsme byli vybaveni informacemi z tohoto serveru panů kolegů Žurka a Ábela, které nás přesvědčily, že dovolená v Bulharsku, specielně pro naturisty, vůbec nemusí být špatná. Přesto jsme ve výběru vyřadili prakticky všechna známá bulharská střediska a podle hesla „čím jižněji, tím lépe“ jsme si vybrali městečko Lozenec. A volba to nebyla špatná. 

Lozenec je se svými 6 ulicemi podélně a 3 ulicemi příčně spíše přerostlá vesnice. Jako kdyby se z nějaké české obyčejné vesnice stalo najednou , a bez nadnárodního kapitálu, turistické centrum. Hotely zde nevyrostly (je jich tam snad 5), ale u každého rodinného domku vyrostla na zahradě hospůdka nebo obchůdek nebo penzionek. Takový byl i náš penzion Viktor, malý (cca 8 pokojů), nový a blízko pláže. Návštěvníci Lozence byli převážně Bulhaři, Čechů a Slováků dost, ale ne v převaze, jiní cizinci prakticky vůbec ne.

Lozenec má hlavní pláž a několik vedlejších. Z hlediska naturismu je podstatná hlavní pláž, respektive její nejvzdálenější / nejsevernější výběžek. Tam se nachází prostor pro nudisty, žádná cedule tam není, ale bez plavek se tam opalovala podstatná většina lidí. Pláž je písečná, asi pro 3 řady lidí, délka asi 100 m, vstup do vody mělký, místy kamenitý, jinde písečný, velmi dobré pro neplavce nebo částečné plavce. Pláž byla obsazená, ale ne narvaná, vzhledem k tomu, že na tomto místě hlavní pláž končila, bylo tu i dost místa na plavání.

Nepotvrdilo se zde tvrzení, že v Bulharsku je možné se téměř kdekoliv koupat bez plavek. Hlavní pláž (ať již v místech s pevnými slunečníky nebo v místech bez nich) byla výhradně textilní, a to až k určitému místu (útes vstupující do vody), kde je pomyslná čára a začíná zde nudistická část pláže. Takže něco jako u nás.  Naopak se potvrdilo tvrzení, že naturisté si ke koupání vybírají vždy to nejhezčí místo.  Bylo až komické, jak textilní návštěvníci se přicházeli k nudistické pláži fotit, protože útesy byly prostě jenom zde. Také zde byl ráj pro lidi, které láká podmořský svět a textilem některých byly nejenom plavky, ale třeba i neoprenový oblek. Já jsem byl rád, že jsem netahal ploutve zbytečně a mohl pozorovat ryby a podmořskou krajinu jako třeba v Chorvatsku. Semtam se pod vodou objevila medúza. Ke konci pobytu připlavala nějaká špína, takže dva dny vypadalo moře jako trochu řidčí žumpa.

Zde je seznam pláží kolem Lozence od severu :

-         Kemp Jug  - 2 km severně – nebyli jsme tam, podél moře nedostupný

-         útesy severně od Lozence – nejhezčí místo, vedle výšeuvedené nudistické pláže, ke koupání využívány minimálně, staví se tam nějaký komplex

-         nudistická část hlavní pláže

-         hlavní pláž (textilní)

-         kamenitá pláž na úrovni Lozence, zřejmě příliš mělko, smíšená, ale celkem tam chodilo tak 5 lidí

-         malá pláž v malém zálivu – výhradně textilní

-         Kemp Oazis - 1 km od Lozence jižně, písečná pláž, možnosti naturismu jsme neprověřili

V Lozenci je možné půjčit kola, a to na hlavní třídě – staré silnici z Kitenu, kousek od prvních hospůdek od Kitenu. Další lepší možnost je u jedné ze tří restaurací nedaleko nudistické pláže. Cena od Kč 51,- za hodinu po Kč 173,- za 10 hodin. Možnosti cyklistiky docela dobré, protože tranzitní doprava je v oblasti Primorsko – Carevo odvedena na novou silnici a je možné využít starou (rozbitou ) silnici na sever i na jih. Nicméně – aut hodně – kol málo, takže jsme nakonec cykloturistiku vzdali.

V Lozenci se také dobře jí.  Ceny v restauraci : hlavní jídlo od Kč 40,- do Kč 80,-, hranolky za Kč 20,-, pivo Kč 15 – 20,-, kafe Kč 8,- - Kč 15,-, láhev dobrého vína kolem Kč 100,-. Jenom ti číšníci  - neumí rusky, německy, anglicky…. Někdy jsem si říkal, že rozumí snad lépe česky… 

S výlety do okolí je na jihu potíž. Mikrobusy sice jezdí často (každou půl hodinu či hodinu), ale pojmou většinou neuvěřitelných 15 lidí. Takže zpravidla přijel plný mikrobus, dva lidi vystoupili a ze skupinky čekajících nastoupili první dva, ostatní čekali dále, někteří tam možná čekají dodnes…. V úvahu tudíž bylo třeba vzít vždy připravené taxíky s cenou Kč 17,- za kilometr.

Ještě pár slov k okolí -  Primorsko je na moje gusto příliš veliké turistické středisko, Kiten to samé v menším, Carevo je zase příliš městské. Takže kdybych jel do této oblasti znovu, Lozenec by to znovu vyhrál. Všude se ale staví, kdo ví, jak to tu bude za pár let vypadat.

 

pjot    27.9.2004

..

Odkaz: Cestopis o naturismu v Primorsku
Diskuze: Naturismus v Bulharsku