NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
POZOR!!! NOVÝ NATURISTA.CZ ZDE!!!
Rabac – Chorvatsko - FKK (Chorvatsko)

Podrobný cestopis o cestě a pobytu na jihu Istrie
8. srpna 2005     
Autor: Jirka Dlouhán

Dovolte, abych se s vámi podělil o zážitky z letošní dovolené v Rabaci. Pro ty, kteří si chtějí tuto lokalitu objevit sami a zajímá je pouze FKK, doporučuji přeskočit následující řádky a přečíst si až SUMMARY na závěr.

Jih Istrie - Rabac

Stejně jako doposud vždy jsme na cestu k moři zvolili autobus, a opět se nám potvrdily jeho nesporné výhody oproti autu-dostatek prostoru a možnost pohybu pro cestující, možnost koupě nápojů během jízdy, člověk se dostane mezi lidi, a jako ekologa amatéra mě těší menší spotřeba PHM oproti spotřebě potřebného množství osobních aut. Někdo nostalgicky vzpomíná na hromadnou dopravu na rekreace ROH, jiní nedají dopustit na individualismus a jezdí os.auty. Myslím, že budoucnost dopravy na jih je v autobusech a vlacích, a věřím, že postupem doby i dotčené země budou dělat taková opatření, že se hromadnými prostředky začne dopravovat stále více lidí.

Rabac leží na východním pobřeží istrijského poloostrova. Je to historicky mladé město, vzniklo z původní rybářské vesnice. Většina návštěvníků volí stejnou trasu jako do Rijeky, ale před ní se odbočí vpravo a  tunelem Učka (délka 5.062 m, v jednom tubusu je obousměrný provoz) pod stejnojmenným vrcholem se přes Labin dostanete úzkými serpentinami do Rabacu.

Ubytování včetně polopenze jsme byli v hotelu Mediteran **. Jde o pětipodlažní hotel s výbornou kuchyní, s možností využít bazénu u hotelu Marina (hloubka 80-140 cm – ideální pro výuku dětí plavání, s mořskou vodou). V hotelu vysoká čistota, domluvili jsme se i anglicky, slyšel jsem i němčinu. Dojem trochu kazí skutečnost, že z hlediska požárních předpisů tvoří celý hotel jeden požární úsek, kdy schodišťový prostor je zcela propojen s hotelovými chodbami k pokojům, do kterých nejsou požární dveře, přičemž všechny podlahy jsou kryté koberci.

V přízemí hotelu je místní cestovní kancelář, kde jsou k dispozici zdarma informační materiály o Rabacu a okolí. Doporučuji je, obrazové materiály jsou nádherná a turistická mapa města a sousedního Labinu je užitečná.

Rekreační centrum je tvořeno „trojlodím“ hotelů Narcis, Hedera a Mimóza, a autokempem Oliva, které leží na nejzápadnějším okraji Rabacu. Tady najdete největší pláž města a sportovní centrum-tenis, golf, hřiště, … 

Tento západní konec s východním okrajem města spojuje cca 2 km (?) dlouhá promenáda, po které se můžete v intervalu jedné hodiny přepravit  z jednoho konce na druhý pobřežním vláčkem, který bývá dost obsazený, ale určitě by se pro vás místo našlo. Tuto promenádu (Obala M.Tita) člení na pláže Plaža Sv.Andrie, Lanterna Plaža a Girandela Plaža. Promenáda je lemována stánky s mušlemi, hračkami, bižuterií, mě však nejvíce zaujal malíř portrétů a slečna, která vystřihovala z papíru reliéf obličeje zájemců. Zatímco malíř maloval portrét více než hodinu, slečně trvalo zpodobnění rekreantů asi 1-2 minuty. Centrem nákupů je část promenády kolem přístavu, kde je i lékař, pošta, samoobsluha apod. Nejlepší zmrzlina (potvrzeno delegátkou) je v provozovnách Pingo, na promenádě jsou 2.

Možná FKK u RabacuV Rabacu jsou pláže s většími nebo menšími bílými oblázky, mezi kterými vybíhají do moře skaliska. Na pláži Lanterna byly ve vodě černé  koule průměru 5-8 cm s ostrými ostny, takže obuv do vody proti ježkům nutná. Nejsou ve vodě mezi oblázky, ale drží se na skaliscích; pokud se omezíte pouze na oblázky, obejdete se bez obuvi (ale stejně bych to neriskoval). 

FKK pláže se nacházejí na východním konci města, za posledními objekty hotelu Neptun.Úplně posledním objektem je domeček s WC, kam se dostanete po vhození 2 Kn do mincovního automatu na dveřích. Poblíž je stánek s občerstvením. První FKK je označena na zemi šrafovanými čarami při vstupu na schody. Je asi 5 m široká a 10 m dlouhá a nudistická je pouze mezi večer a ránem, jinak je zabrána textiláky.

Budete-li pokračovat směrem ven, půjdete po asfaltce, kde asi po 100 metrech je označení FKK přímo na asfaltu. Je zde malé parkoviště a schůdky k vodě. Zde už jsou opravdu nudisté i přes den. Pláž je asi 2 x delší než ta první. Třepetá se tu poslední modrá vlajka na pobřeží signalizující čistotu vody, takže nemůžete zabloudit. Pláže jsou s většími oblázky, většina koupajících se lidí měla obuv do vody. Pobřeží dále je už jen skalnaté, výjimečně s malými kousíčky oblázkových  plácků. Je vhodné pro  hnízdění mořských orlů, ale dokázali se tu asimilovat i naturisté J - těch tady bylo víc.

Po asi 100 metrech je na asfaltu vybledlé označení BOUNTY BEACH,  asfaltka končí a po pokračující nezpevněné cestě se opravdu dostanete do zátoky jako stvořené ke kotvení pirátů. Na stěnách jsou velké nápisy FKK přeškrtané ještě většími čarami, takže jsem to tady bez plavek zkoušel jen v 7 ráno, když tu byli jen dva Němci, kteří se ptali, kolik je zde přes den lidí. Plavalo se báječně. Vůbec ráno to bylo nejlepší, všude klid … Nad „zátokou BOUNTY“ se nezpevněná cesta otáčí o 180 stupňů nazpět a oklikou se můžete vrátit zpět do města. Je zde mobilní WC-budka. Mezi cestou a pobřežím je 5-10 m široký pás stromů, takže kolemjdoucí a kolemběžící rekreanti a nudisté jsou opticky odděleni. 

Dále pokračuje pěšina, která se line mezi místním rostlinstvem. Dostanete se po ní k hezkému výběžku, kolem kterého se vplouvá do zátoky a kam by se dala položit karimatka a užít si pěkného dne. Mezi stromy jsou zbytky dvou staveb-zřejmě pozorovatelny. Pěšina dále vede po pobřeží s krásnými výhledy na ostrov CRES a pokud se nevrátíte, dorazíte ke kouzelným zátokám, podobným jako je třeba Navagio na Zakynthosu v Řecku. Nad pláží, na které byl kromě 3 textiláků i jeden nudista, se tyčily cca 15 metrové skály. Neměl jsem odvahu tam sešplhat po skále a vzpomněl jsem si  na pana Žurka z Býště, který objevování pobřeží ze člunu považuje za jeden z nejlepších způsobů poznávání země a nudistického způsobu života.

Mohu konstatovat,  že Rabac a okolí není příliš nakloněn nudistům, a pouze za nudismem se tu jezdit nebude, ale vyhrazená místa tu jsou, a pokud netrváte na nudistickém zázemí, vybavení, sportovištích, apod. mohlo by se vám tady, i přes trochu větší vzdálenost od místa ubytování, v nudistickém šatu líbit. 

Rabac leží ve svahu kopců, které se dosti prudce zvedají od moře. Nejvyšší z okolních vršků, Labin, leží v nadmořské výšce cca 320 m. Je to zároveň název nejstaršího města na Istrijském poloostrově. Tady jsem se také přesvědčil o kluzkosti zdejších silnic. Za sucha auto, které zastavilo v křižovatce, podklouzlo se zastavenými koly cca 10 cm nazpět.

Z Rabacu do Labinu vede pěší stezka, která bývá kromě Plitvických jezer, Postojne jamy a fishpikniku na ostrově CRES doporučována jako tip na výlet. Jednoznačně se k tomuto doporučení připojuji. Stezka začíná na západním konci Rabacu a dostanete se na ni, když projdete kolem hotelů Mimosa, Hedera, Narcis (v přízemí Narcisu je samoobsluha), pokračujete dále, projdete recepcí kempu Oliva (nápis na budově Reception), po cca 30 metrech přejdete po lávce přes vybetonované koryto potoka  a dáte se podél toku proti proudu. Doporučuji nejít šikmo vzhůru, ale opravdu podél koryta, až dojdete ke skále. Před ní se dáte doprava a zde je značení-červený terčík s bílým puntíkem uprostřed. Nyní vás čeká pěkná procházka po skalách, v jednom místě jištěná! Asi po 1 km dojdete na křivatku tur.cesty. Udělejte si malou zacházku doleva směr SKITAČI, st.HADRIAN, stojí to za to. Po cca 200 m dojdete na velmi romantické místo s nádhernými výhledy. Vrátíte se zpět a pokračujete po značení. Držte se jej, trasa je volena dost dobře. Asi ve 3/4 cesty neodbočujte doprava na polní cestu, ale běžte vzhůru po pěšině, dojdete až na terasu v historickém centru Labinu. Jinak byste šli v závěru kus po silnici silně zamořené výfuk.plyny.

Já jsem se vydal na stezku směrem shora dolů(nahoru jsme jeli autobusem), nástup na ni je na schodech na šetaliště San Marco, je to asi 1 minutu cesty z Titov trg, kde zastavuje autobus. Je to až druhá zastávka v Labinu! Cesta je velmi dobře značená (díky za ni!), držte se značek a koryta potoka. Stezka je schůdná v obuvi minimálně s pevnou patou (prestižky, botasky), v sandálech to raději nezkoušejte.

Pokud  si vaše děti  v Labinu vyberou něco na památku od moře, koupí ji nejspíše za poloviční cenu než kolem promenády v Rabacu.

Na pobřeží západně od Rabacu jsem se nedostal, ale předpokládám, že by se tam místo pro slunění bez plavek také našlo. Nebudou tam ale oblázkové pláže, spíše je třeba si najít vhodný plácek, pobřeží je dosti rozrušené. CK doporučují pěkné

výhledy z okolních kopců;  nedostal jsem se na ně sice, ale věřím tomu. Jen bych se předem ujistil, že se tam v 90.letech nebojovalo a nepokládaly miny.

SUMMARY

FKK pláže leží východním směrem od centra Rabacu, na samém jeho východním okraji, za posledními objekty hotelu Neptun. Jedna pláž je cca 5 m široká a 10 m dlouhá, druhá pláž je asi 2 x delší. Dále možnost FKK na pokračujícím skalnatém pobřeží s velmi ojedinělými plácky s oblázky.

Doporučuji projít si pěší stezku mezi Rabacem a Labinem.

Přeji všem stejně dobrý dojem z vašeho pobytu v Rabacu, jaký si z něj odnesla celá naše rodina. 

Odkazy:
www.rabac.hr
 
www.istra.com/rabac

Diskuze
: Naturismus na Istrii

Tento cestopis si dosud přečetlo návštěvníků