NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
BUNCULUKA - POZOR!!! NOVÁ STRANA BUNCULUKY ZDE!!!
Zážitky a popis jednoho z nejhezčích naturistických míst na Kvarnerských ostrovech 
Aleš Novotný, ing. Fr. Hájek, fotografie od Andreje Nudisty2 WWW prezentace


TENTO TEXT BYL PŘEVZAT Z KLUBU NATURA
Kemp Bunculuka je situován na okraji městečka Baška, na jihovýchodní okraji ostrova Krk (Kvarner - Rijecký záliv). Pohodlně se k němu dostane autem z pevniny přes proslulý Krcký most (nebo jak to přeložit - chorvatsky Krčki most), tedy bez nutnosti použít trajekt (i když plavba je příjemné zpestření). Na mostě se platí zanedbatelné mýtné. Dál stačí držet se směrovek - provedou Vás po páteři celého ostrova, krásná cesta.
Samotný kemp leží na severovýchod od města a myslím, že cesta k němu byla přehledně značená - na kraji Bašky doleva do kopce. Kemp je situován do krásného zálivu přímo nad mořem a prakticky ze všech míst je úchvatný výhled, zejména ráno když vychází slunce. Je pravdou, že celý kemp je na svahu, takže je lepší pronajmout si místní stabilní karavan. Sociálky a další vybavení jsou na velice slušné úrovni. Pláž je oblázková (jako téměř všude v Chorvatsku)a je cestičkou po pobřeží spojená s městečkem Baškou (cca 1km), takže na pláž chodí i místňáci a bývá tam živo. Přímo na pláži je restaurace, kde se domluvíte i česky, a malý obchod s potravinami. Do obchodu nesmíte bez oděvu, na terase restaurace jsme seděli jen na ručnících a nikdo proti tomu nic neměl (na první pohled je to blbost, ale v některých FKK kempech je tohle zakázáno). V areálu jsou kurty na tenis, stoly na ping-pong, tuším že i koš na basket. Ideální podmínky pro windsurfing - z moře často fouká (což v horku ani nevadí). Kemp bývá dosti plný, takže doporučuji předem si udělat rezervaci - adresa  - je tam telefon a e-mail (tu adresu jsem fakt nespletl, mají v ní překlep).

Takže to je zhruba vše, co si takhle vybavím, jinak doporučuji katalog Natur travelu nebo Cronatur,  kde se dá vytipovat spousta dalších naturistických kempů (mohu určitě doporučit Koversadu, Valaltu aj., ale ty jsou asi profláklé), případně se dá v Chorvatském turistickém sdružení - Krakovská 25, Praha 1, - obdržet docela dobře zpracovaná mapa se seznamem kempů, kde je vyznačeno který je FKK.

Pokud jsem vás nenudil nebo náhodou trochu navnadil, tak hezkou dovolenou.
Aleš.


Dodatek Naturtravel, ing. Hájek:
Můj "předřečník" popsal Bunculuku velice věrohodně. Neznám ji v plné sezóně, v současnosti, dostal jsem se tam vždy jen před sezónou při služební cestě na Alpe Adria ale mám určitou obavu, že v plném vytížení je pláž (mimochodem velice pěkná) dost přelidněná. A ještě jedno malé varování - v této oblasti jsou velmi často prudké vichřice směrem od pevniny. Je to způsobeno určitou "mezerou" v pobřežním pohoří. Dokladem jsou zcela "oholené" přípobřežní stráně ostrovů, zejména bývalých "koncentrákových", mužského - Goli otok a ženského - Grgur, ale i na protilehlém Prviči. A počasí se zde změní velice často. Následkem toho to občas někoho "sfoukne" do moře. Já jsem tam osobně zažil den, kdy jsme se Silvou "uvízli" na Grguru, pak sbírali trosečníky s gumáky po okolních zátokách, nedokázali ani s tak velkou jachtou projet úžinou mezi Krkem a Prvičem do Bašky. Ten den se v tomto prostoru utopilo 6 Čechů. Proto opatrně na matračkách, surfech, malých gumákách bez motoru.
Ale jinak Bunculuku vřele doporučuji - je to jeden z mála kempů, které se mi skutečně líbí. Zasazený ve velice romantickém prostoru, nedaleko vělice pekné Bašky, blízko i dopravně. A nezapomeňte se jet podívat lodí právě na ty "koncentrákové" ostrovy. Je tam nádherné koupání.
ing. Hájek