NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

Naturistovy cestopisy
PELOPONÉS - Tolo 2002 
Do slunného Řecka bez plavek?
Autoři: Martin K, Brop

Tento text byl převzat s klubu NATURA

Letos jsme se rozhodli pro Řecko, pak jsme vybírali to pravé ořechové místo a doufali jsme, že se nám to opravdu podaří. Dnes si myslíme, že se to opravdu podařilo, i když v některých směrech to mohlo být lepší, tedy především co se týká naturistického prožití dovolené.
Přiznám se, že jsme pátrali i v Internetu a pár základních informací jsme našli. Nebudeme však komentovat Internet, pokusíme se podat základní informace, které vycházejí z našich zkušeností. Prvotní myšlenkou bylo najít místo,na kterém by bylo k dispozici vhodné koupání i pro malé dítě. Z minulosti máme trošku nepříjemnou zkušenost, kdy vstup do moře naší dceru spíše odradil od dalšího pobytu ve vodním živlu. Nakonec jsme tedy zvolili letovisko Tolo na poloostrově Peloponés. Dle informací z katalogu cestovní kanceláře bylo slibováno nádherné koupání a ubytování na klidném místě, proč to tedy nezkusit?
A tak jsme 10. června vyrazili na dalekou cestu. Počasí nám docela přálo a tak jsme po 2 hodinách a třiceti minutách přistáli na malém letišti ve městě Kalamata. Kalamata se nachází na jihu Peloponésu v oblasti Messinia, do Tola je to další 2,5 hodiny cesty autobusem. Jede se nejprve nížinou, po třiceti kilometrech začne autobus šplhat do kopců avšak nejkrásnější výhledy nás čekaly na dálnici Tripoli - Korinthos asi 10 kilometrů před odbočkou na Argos a Nafplio poblíž vesničky Neohori. Dálnice se prokousává masívem Lirkio a okolní nejvyšší vrcholy dosahují výšky kolem 1700 metrů. Potom jsme klesali do přímořské oblasti Argolida, centrem je město Argos. Z Argosu je to 15 kilometrů do Nafplia a dále dalších 10 kilometrů na jih do Tola. Pokud nechcete letět letadlem, můžete použít vlakové spojení přes Rakousko a Itálii, dále trajektem z Ancony, Bari či Brindishi do Patry přímo na Peloponésu, dále do Korinthu a pak směr Argos a Nafplio. Z Nafplia je spojení autobusem přímo do Tola, možno použít i taxi.
Takže když jsme se konečně ubytovali, začal průzkum Tola a okolí. Tolo je malé letovisko, žije tu asi 300 stálých obyvatel. Během sezóny jich tu ale bude několik tisíc. My jsme měli štěstí. Bydleli jsme na severním konci Tola mimo hlavní třídu a hlavní přístupovou silnici. Postupujete-li směrem jižním do centra a k přístavu, narazíte a kavárny, taverny, bary, hotýlky-těch je naštěstí většina, hotely masokombinátního typu a další lákadla pro turisty, k dispozici jsou obchůdky, supermarkety, pošta, lékárny, zdravotní středisko a dvě internetové kavárny. Celkový dojem z procházky hlavní třídou je docela příjemný, byli jsme ale rádi, že bydlíme bokem, masokombináty se nám nelíbí. Budete-li v Tolu, vyražte i směrem k masokombinátním hotelům. Vedle hotelu Tolo v č.p. 17a se nachází Grill House Panos s vynikající kuchyní, speciálními cenami pro českou klientelu a skvělým majitelem Kostasem. Umí anglicky, trochu česky a je to člověk, který si Vás jako zákazníka bude opravdu vážit.
Naše pozornost byla postupně směrována i na pláž. Hledáte-li opravdu kvalitní koupání, nechcete-li se koupat přímo u zdi hotelu, zůstaňte v severní části Tola. Střed Tola a zvláště jih se vyznačuje tím, že hotely a hotýlky jsou nalepené přímo k pláži, ráno otevřete okno a můžete téměř skočit přímo do vody. Bohužel koncentrace turistů, hluku a dalších negativ je v této části Tola vysoká, my jsme naštěstí byli zcela na severu, střed a jih směrem k přístavu raději nedoporučujeme. Od severního k jižnímu okraji Tola je to asi 1,5 kilometru. Nejsevernější část pláže stojí opravdu za návštěvu. Je to klidnější místo než zbytek Tola, je tu čisto, písčitá pláž i dno, na úplném konci romantické útesy. Tato část pláže je ale pochopitelně postižena komercí, lehátko a slunečník pořídíte na den za 4-6 €, vodní šlapadlo za 8 €. Takže slunečník a deku vemte svojí, se šlapadlem je sice legrace, ale nafukovací člun nebo matrace je opravdu užitečnější. V době našeho pobytu od 10. do 21. června bylo na pláži v severní části relativně málo lidí, s blížícími se prázdninami a hlavní sezónou se počty lidí zvyšovaly a pláž byla poměrně dost zaplněna. Pozor, řecké letní prázdniny začínají již v polovině měsíce června.
Naturistické aktivity v této části Tola by se mohly zdát problematické. Severní část pláže je na druhou stranu snad jediným místem, který stojí opravdu za návštěvu (pozor, tedy z našeho pohledu). Je třeba rovněž respektovat fakt, že Řecko je zemí nábožensky založenou. Z vlastní zkušenosti víme, že slunění a koupání žen „nahoře bez“ je tolerováno, celková nahota tolerována není, pokud nejste na vyhražené pláži nebo někde, kde nejste na očích ostatním. Máte-li k dispozici nafukovací matraci, nebo ještě lépe nafukovací člun, máte po problému. Musíte se smířit s tím, že se přesunete na vodní hladinu. Tam Vás nikdo rušit nebude a vy nebudete nikoho provokovat. Je třeba si uvědomit, že na pláž chodí i velké množství Řeků a ti mohou reagovat podrážděně. Máme i tuto zkušenost a stačilo k tomu jen převlékání z plavek. Takže do moře jsme šli v plavkách, potom pryč od břehu a plavky dolů, ještě že jsme měli tu nafukovací matraci, sloužila jednak jako dopravní prostředek, jednak jako odkladiště zbytečného textilu. No a když se jdete vykoupat večer za tmy, je jasné že nikoho neprovokujete a nepotřebujete ani tu matraci.
Manžel nebyl s touto situací spokojen a snažil se najít jiné místo na koupání. Jdete-li směrem dále na sever a opustíte-li Tolo, asi 50 metrů za dopravní značkou označující konec obce odbočuje vpravo prašná cesta. Poznáte jí jednoduše, je tu směrová tabulka k autokempu Kastraki a současně tabule označující zbytky starověkého města Assini. Jdete-li po prašné cestě dál směrem ke kempu, máte trosky města po pravé ruce na skalnatém pahorku. Obejdete-li celý pahorek, dostanete se opět k moři, je to asi 200 metrů. Zde se rozprostírá pláž o celkové délce asi 2 kilometry. V celé této délce se nacházejí jen kempy, bungalovy, občas nějaký ten apartmán, ale taky prázdné zahrady. Pláž přechází od písku přes štěrk až k oblázkům, tento charakter pláže a mořského dna se střídají v celé délce této pláže. Těsně u břehu jsou velké ploché balvany mezi nimiž je dost místa na bezproblémový vstup do vody. Koupání je perfektní, nejsou tu masokombinátní hotely, prodavači všeho možného a schází tu i lehátka a slunečníky za poplatek, sláva, pohoda a klid. Některé části této pláže, zvláště u kempů, byly čerstvě vyčištěny, v jiných částech můžete narazit na odpadky, které vyvrhlo moře. Dají se najít i celkové čistá místa. No a to bylo to pravé místo, kde se můžete koupat a slunit tak, jak chcete. V době naší návštěvy byly kempy téměř prázdné, člověk tak každých 50-70 metrů, pohoda klid, krásné koupání. Je ale třeba upozornit, že s nastupující sezónou se počty lidí budou zvyšovat. My jsme odjeli ještě včas. Tady nikoho neobtěžujete a nepohoršujete, setkali jsme se s více lidmi, kteří na této pláži odložili úplně vše a nikomu to nevadilo.
Další možností pro nalezení pěkného koupání by se mohl zdát ostrov Romvi, který vystupuje z moře proti přístavišti, od pevniny je asi 500 metrů. Jsou to vlastně ostrovy dva. Nám se podařilo dostat se oficiální cestou do zátoky mezi těmito ostrůvky, jeli jsme výletní lodí. Loď Vás odveze do zátoky, od letoviska Vás dělí masiv ostrova, je tady úplný klid, čisté pláže a nádherná voda. V rámci výletu Vám připraví oběd, máte možnost koupání a relaxace v zátoce, celý „výlet“ trvá 6 hodin, je to pěkně strávené dopoledne a část odpoledne. Cena je 20 € pro dospělou osobu a 12 € pro dítě. Jede se malou bývalou rybářskou lodí, nás bylo 12 cestujících, samí Češi + 2 členové posádky. Cena poněkud vysoká, ale zážitek pěkný. Zátoka ostrova je bohužel kontrolována pobřežní stráží, neoficiální cesty do zátoky by se nemusely vyplatit, byli jsme svědkem takového zákroku, oficiální plavidla jsou tolerována. Zda pobřeřní stráž kontroluje také pláže na vnější straně ostrova jsem bohužel nezjistil.
Závěrem je možné konstatovat, že se nám dovolená vcelku vydařila. Bohužel s nastupující sezónou se budou zaplňovat i ta místa, která byla pro N-aktivity příznivá.
Pokud byste se přece jen do těchto míst vypravili, nezapomeňte si prohlénout některou z historických památek, poblíž jsou Mykény, Korint se svými vykopávkami a průplavem, amfiteátr v Epidauru, Olympie, Sparta a další zajímavosti. A když budete mít chuť, navštivte Nafplio, první hlavní město svobodného Řecka s romantickými uličkami a monumentální pevností Palamidi. Nahoru vede skoro 1000 schodů, ale výhled z vrcholu je neopakovatelný, méně zdatní mohou jet autobusem nebo taxíkem.

Zdraví Vás všechny Martin K s rodinou
-----------------------------------------------------
BROP:
My jsme navštívili Tolo před 9 lety a co píše Martin tak se tam prakticky nic nezměnilo. My jsme byli ubytováni na jižním konci, takže jsme chodili těch 1,5 km na konec severní pláže. Bohužel jsme zde byli pouze týden a při nabídce výletů jsme obden byli někde jinde než na pláži, proto doporučuji 14 denní pobyt a nejlépe v září. Byli jsme tam konec června a vedro bylo už skoro k nevydržení. Myslím že červenec a srpen mohou být k nevydržení. Taky je dobré si zjistit kam poletíte - my jsme letěli do Atén a cesta trvala autobusem 4,5 hodiny. Kdo chce poznávat řecké památky tak vřele doporučuji. Co se týče naturismu souhlasím s Martinem. Snad v září už mohou být pláže méně plněné a tudíž Řekové tolerantnější.
Brop