NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
TENERIFE - Kanárské ostrovy 
Vánoční výlet na prosluněné, přímořské  pláže
Slávek Králík, Sušice 

Po dovolené na Tenerife jsem se chystal něco málo o tom napsat. Je to už sice čtvrt roku po návratu, ale vzpomínky jsou stále živé.
Před cestou jsem hledal na internetu dostupné informace a napsal jsem o tom do zpráv. Nechci sdělovat poznatky z ubytování, z města Americas, o jídle, koupání jako takovém, o přírodě a plážích.
Tenerife jsme navštívili poslední týden před Vánoceni tak, abychom stihnuli vánoční stůl již doma. Pro středoevropana je to šok, když se může v tyto pro nás zimní dny koupat a opalovat. Z hotelu a z města jsme vyrazili podél pobřeží severním směrem. Procházka to byla dlouhá, ale stála za to! Dostali jsme se do volné přírody až za město do skalnaté zátoky. Skály, láva, kaktusy - opuncie a keře, jinak žádná vegetace. Z hřebene při příchodu jsme viděli místy jen barevné plošky. Až při sestupu do zátoky jsme zjistili, o co jde. V této zátoce (přes výslovný zákaz policie) žije komunita, které říkají hippies. Jistě - nejsou to již hippies z počátku jejich života na Krétě. Pod celtou, pod skalními převisy, v primitivních domečcích zde žijí lidé. Taky prý i 2 až 3 roky. A taky s dětmi, celá rodina. Dovedeme si představit "kanáry" jako synonymum luxusu. Ale tady je to o něčem jiném! Nejsou to bezdomovci a chudáci! Tady žijí lidé v naprosté symbioze s přírodou. Oblečení potřebují, jen když musí za nákupem. Pro uspěchaného českého člověka je to ráj!
A proč v úvodu ten termín Hi-Nat? To jsem si spojil slova "hippies" a "naturismus". A ve smyslu již ustáleného pojmu Hi-Tech mi vyšlo Hi-Nat, tedy vysoký naturismus, či nejvyšší forma naturismu. Žádné asfaltové chodníčky, uhrabané pláže, slunečníky a lehátka za poplatek, žádné stánky a bistra. Prostě nic, co by narušovalo přírodu. Jen člověk, celoročně využívající možnost a nabídku trvale příznivého počasí!
Často si zde povídáme o naturistické dovolené. Tady to ale byl naturistický život uvnitř přírody. Spíše jsem měl pocit, že těch několik más turistů zde bylo jako rušivý element. Proto jsme si láhev od vody a nedopalky cigaret odnesti s sebou do města do popelnice. Aby nikdo nepoznal, že jsme tam "vyrušovali". Měla by to být pro nás všechny zásada všude, ale ne každý ji dodržuje.
Pokud jsem Vás unavil dlouhým povídáním, omlouvám se. A jestli to někoho zaujalo a chystá se na Tenerife, mohu popsat i detaily. Ale ty už by byly "komerční" a do Hi-Nat nepatří a nebudu o nich teď psát.
Zdraví Slávek

Příspěvky k tomuto článku