NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
ALPE - ADRIA 2005
33. ročník sportovního setkání naturistů na Jadranu. Chorvatsko před zahájením letní sezony.
31. května 2005
ing. František Hájek - Natur Travel

33. ročník ALPE-ADRIA, 25.5.-29.5.2005, FKK Kažela u Medulinu, Istrie v Chorvatsku. 
Takže nastala chvíle pracovního oddychu a mohu tudíž podrobněji poreferovat o Alpe Adria, ale i dalších záležitostech ohledně rekreací v Chorvatsku. 
Nejdříve doprava ČR-Istrie. Nové tunely na trase Voralpenkreuz-Graz, nový kus dálnice před Rijekou ve směru od Rupy (Postojny), v podstatě dokončená rychlostní komunikace Rijeka-tunel Učka-Pula, odbočka ve směru na Terst bude dokončena k 30.6.2005. Dálnice Zagreb-Rijeka končí cca 50 km před Rijekou, následuje rychlostní komunikace s mnoha úseky ve výstavbě. 
Hraniční přechody - v podstatě bez problému až na hranice Chorvatska. Tam kontrola, zejména kufrů osobních aut, směrovaná na nedovolený dovoz potravin. Zvýšené kontroly dokladů o úhradě "borovišné taxy, tzn. pobytové" - také ihned po příjezdu do recepce v Kažele jsem jako první doklad obdržel papírek o její úhradě - "pro policiji". Pokud budete cestovat individuálně - dejte na toto pozor, vyžadujte všude tento doklad. 
Ceny - nepozoroval jsem nějaký výrazný nárust, ceny asi jako v loňském roce, 1 EUR = 7,1 Kuna. 
Kažela - areál je rozdělen na "textil" a FKK, plošně asi v poměru 50:50, možná 40:60, mezi oběma plochami je "val". Tento val je asi 50 metrů od hlavní restaurace a 100 metrů od nejblíže položeného "textilního" ubytovacího objektu. V FKK části jsou instalovány mobilní domky, jednak přímo u pláže ve dvou lokalitách (jedna je úplně nová) a v jedné lokalitě "panorama", cca 100 metrů od pláže. Mobilní domky jsou kompletně vybavéné pro 4-5 osob, s kuchyňkou, vlastní sociálkou, klimatizací, zastíněnou verandou. V areálu je centrální restaurace, sousedící s pizzérií, samoobsluhou a centrem služeb (internet, prodejna tisku, upomínkových předmětů, potřeb pro pobyt u vody, herny, ap.). V každé části další restaurace. 
V době konání akce bylo na "textilu" minimálně rekreantů, na FKK jich bylo asi tak 4x více, převážně s obytnými auty či karavany. Nepočítám tedy účastníky Alpe Adria, pouze rekreanty. Jak jsem se již zmínil, z Česka či Slovenska minimální počet, spíše nikdo. 
Vstup do vody příjemný, pozvolný (cca 30 metrů od břehu jsem ještě stačil - ale mám 2 ,etry), bez ježků, převážně dno z plochých kamenů. Břeh buď oblázkový nebo velké placaté kameny, nad nimi travnatý pás. Voda zpočátku dost studená (Balt) se však díky mělkému moři velmi rychle ohřívala. Za tři dny už se dalo říci - to je Jadran. 
Alpe Adria - ve středu příjezd účastníků, cca 160 osob. Ve čvrtek zahájení vlastních her, odpoledne slavnostní zahájení. V pátek dopoledne pohovor zástupců národních organizací s prezidiem INF o problém pronásledujících naturismus. V sobotu večer slavnostní ukončení s předáváním cen. A v neděli odjezd domů. Jak jsem se již zmínil, převážná část her se odehrávala v FKK části, pouze tenis a část utkání odbíjené v "textilu". Vzhledem k pálícímu slunku se sportovci i kibicové stejně zakrývali lehkým oděvem. Kdo tak neučinil byl docela pěkně červený, ke konci obvykle navlečený do vše zakrývajících tepláků. 
V průběhu akce jsem projednal naši specifickou problematiku, týkající se další existence, resp, spíše neexistence UNA. Nebylo to důvodem k velkému nadšení, musel jsem neustále odpovídat na řadu nepříjemných otázek se společným jmenovatelem - proč? 
Závěrem tedy bylo konstatováno, že k 31.12.2005 končí aktivní činnost UNA, bude provedeno finanční zúčtování mezi UNA a INF a od 1.1.2006 bude Česko "zastupovat" v INF již dříve avízovaný NTSC (Natur Travel Service Club), zejména pak proto, aby i čeští naturisté měli přístup ke známkám a tím i výhodám člena INF. Podrobněji Vás o tomto NTSC budu informovat později. 
Je nutno pouze konstatovat, že i když se neustále dočítáme na naturistických internetových stránkách, kolik se kde pořádá soutěží, běhů, apod., nejsme schopni vypravit na Alpe Adria ani jednoho sportovce. Zajistit pobyt, dopravu (třeba mikrobusem, malým busem), apod. není vůbec problém - stačí projevit zájem. 
A pobyt v areálu Kažela mohu jen doporučit - koupání pěkné, ubytování solidní, ceny příjemné. 
ing. Hájek, Natur Travel + UNA

Diskuze na téma: Mezinárodní naturistická federace INF-FNI, UNA