NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
DÁLNICE ZAGREB - SPLIT 
V červenu 2003 se otevřen první úsek této dálnice
2. dubna 2003
Ivo Žurek - zdroj: Jaderské moře

Opravena výše mýtného, posunut termín otevření letos dokončených úseků, doplněny další údaje na základě nových informací z Chorvatska dne 22.5.2003

Po 30.6.2003 by měl být dán do provozu první dva úseky budované dálnice Záhřeb - Split:

  • úsek Gornja Ploča - Sveti Rok - tunel Sveti Rok - Maslenica - Maslenički most - Zadar, dlouhý 61 km. Dálniční poplatek (mýtné) na tomto úseku má činit 20 kun. Při cestě ze Záhřebu je třeba připočítat mýtné 15 kun za stávající dálniční úsek Záhřeb - Karlovac, tedy dohromady 35 kun.

    Uvedený úsek se vyplatí použít motoristům, kteří cestují do oblasti Zadaru, případně Šibeniku. Nemá smysl pro ty, kteří jedou do Splitu - těm se doporučuje použít stávající silnici přes Gračac a Knin (v našich příjezdových trasách Split, varianta č.1)

    Podle informací z Chorvatska by měl motorista při použití nového úseku ušetřit 1 hodinu jízdy, kilometráž se výrazněji nesníží. Podstatnou výhodou má být hlavně to, že se vyhýbá dosavadnímu úseku v závěru horského pohoří Velebit mezi Gračacem a Obrovcem.

  • úsek z Bosiljeva k tunelu Mala Kapela, 36 km. Dálniční poplatek má být 10 kun

    Úsek Bosiljevo - Ogulin - Josipdol - před tunel Mala Kapela má význam pro motoristy cestující do Senje, na dálniční úsek bude navazovat přípojka 800 m na stávající silnici do Senje.

Mýtné na celé dálnici ze Záhřebu až do Splitu (termín dokončení v r. 2005) by mělo stát 128 kun.

Více informací o dálnici, jednotlivých úsecích a o jejich návaznosti na stávající komunikace lze získat v článku (doplněném mapkou): Nadějná perspektiva v cestování na Jadran.

Tento článek si dosud přečetlo návštěvníků