NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
Říjen - začátek naturistického poplakávání?
19. září 2003 Ivo Žurek  Petr Malínek NATURRELAX

Dneska jsem poprvé z okna viděl, že tráva na zahradě už není až tak moc zelená jako v čase od jara až... do včerejška. Bílý povlak na ni všem lidem v mírném pásu oznámil, že zima se začíná hlásit. To bývá pro naturisty pravidelný začátek půlročního naturistického poplakávání. A že proč radši nebydlím na Krétě nebo aspoň na Rhodosu, a že jak to tady do toho června přežiju a v Česku je to stejně všechno na pendrek..., a tak podobně. 
Já myslím, že žijeme v opravdu nádherně rozmanitém kraji. V létě máme vedra, na podzim všude plno barev, v zimě zcela nenahraditelný sníh, který i naturistům přináší spoustu radosti. Vemte, že v takovém Chorvatsku teď začne foukat vichr, teplota kolem nuly, sníh nikde. A v takové bídě musí Chorvati přečkat až zase do května. Myslím, že to není nic záviděníhodného. 
Na Naturistu se pomalu začínají scházet informace o naturistickém plavání a saunách z celé republiky. A ty jsou všechny jako jeden hlas důkazem toho, že naturisti u nás si užívají radosti zimy plnými doušky. A je to zábava určitě srovnatelná s "rajským lenošením u moře". Mnozí si vzpomenou na letošní červencová vedra, kdy jediným únikem před spalujícím sluncem byl relativní chládek apartmánu nebo hotelu. U nás si můžeme dopřát horko ještě větší a až nás to přestane bavit, tak si skočíme šipku do závěje nebo do vody pokryté lákavou ledovou tříští. Co by za to nejeden Sicilián, nebo Kréťan dal...
Krytých bazénů je u nás všude dostatek, nudi plavání se začíná pomaloučku, ale přece rozšiřovat. V poslední době se mezi možnosti naturistického vyžití zařadilo i několik dalších aktivit, které bezpochyby stojí za to:

Naturrelax, aneb každému podle jeho chuti 
Nahatá sauna, jóga, fitness, sport? Pro někoho možná kontraverzní představa. Ale věřte či ne, je to paráda. O to víc, když to tak cítí a prožívá výborná partička lidí. Ovšem pocit, který při cvičení člověk prožívá, nelze popsat, musí se zkusit. Je to jako doma, když je teplo, tak člověk šaty stejně často odkládá. Je to takové celkové duševní propojení s prostředím a příjemný tělesný pocit. Ale prožít toto spojení ducha třeba u jogy, a navíc pod vedením člověka se skutečným darem slova a charismatickým působením na okolí, to je skutečný zážitek. A takto to vypadá nyní v pražském sportovním centru na Vinohradech. Každý čtvrtek tam totiž můžete vy všichni zažít neopakovatelné zážitky při cvičení, beze strachu, jestli zvládnete ten či onen cvik v joze. Je to úžasná chvíle relaxace těla i ducha. A věřte nebo ne, ta nahota tento pocit zdvojnásobí. I sebemenším kouskem látky člověk totiž ztrácí ten příjemný pocit splynutí s okolím a vzájemným propojením všech. 
Je půl deváté a pět minut. Zvoní zvonek a následně se otevírají dveře fit centra Asketa. Vstupuje první z návštěvníků. Za chvíli další a další. Za barem vždy usměvavá paní majitelka a před ní hlavní "guru" jogy Roman Víšek a hlouček všech ostatních. Všichni se vítají a neznal-li se před chvílí někdo s někým, už rozhodně zná všechny. Postupně lidí přibývá. Blíží se devátá. Všichni spěchají do šaten a sprch. Tam už nechají i šaty. Pak jdeme do zrcadlového sálu. Joga začíná a všichni se zklidňují. Jsou to zklidňující, meditačně relaxační chvíle. Nikdo nedává nohy za krk a nebojí se cviků, které by nezvládl. Roman vede cvičení citlivě a klidně. Kdo nechce na jogu, trénuje v posilovně, nebo se rovnou natáhne do vířivky. Občas se jde prohřát do sauny a pak rychle pod studenou vodu. Naši jogíni po hodince skončí a rozprchnou se po celém prostoru. Někdo si jde také párkrát zvednout činky, zašlapat na rotopedu, zaveslovat na trenažéru, vedle na páse vyšlápnout horskou tůru, či vyzkoušet spoustu dalších strojů na svaly možné i nemožné, jiný jde přibrat barvu do solária a ostatní se shluknou u sauny a vířivky. Ostatně i na baru se najdou hladoví a žízniví naháči. Sušenky, chipsy, kafe, limo, kondiční nápoje, a kdoví jakému ještě lákadlu prostě neodolali a přitom si povídají s paní majitelkou. 
Bohužel s příchodem třičtvrtě na jedenáct musíme končit. Ale ten krásný zážitek a pocit, že člověk něco udělal pro své zdraví, ten je dlouhodobý. Myslím, že stojí za to zvednout tento týden telefon a ohlásit svou účast. Rozhodně je fajn, že do jogy lze přijít třeba i po několika zmeškaných lekcích.

Zdraví Petr Malínek NATURRELAX 

Máte zájem o nudi plavání v krytém bazénu ve vašem bydlišti? Pak se přihlaste.
Víte o příjemné a útulné sauně se společným provozem ve vašem okolí? Dejte o ní vědět.

Kryté bazény s hodinami nudi plavání (kompletní info):

PRAHA Příjezd St 19.15-21.15 hod.  
LIBEREC Aquapark Po 20-22 hod.
KARLOVY VARY Lázně III
15-19 S13-18
HRADEC KRÁLOVÉ
Pátky 20-21 hod.  
VŠESTARY u HK
1. sobota v měsíci  
NÁCHOD Neděle 18-21  
TRUTNOV
Neděle 16-17  
KARVINÁ
krytý bazén "DEJA" Soboty 17-18
(1.10.-30.4.) 
OSTRAVA
SČSN Pátky 19-21 hod.
(1.10.-30.4.)

Diskuze na téma: Naturismus na sněhu