NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
NATURISMUS a SPORT 
Zlaté časy sportování na nuda plážích jsou ty tam.
14. května 2003
Ivo Žurek - akce: Kalendář N-akcí
NUDA běh 2003

Podtitulek dnešního článku se možná v Ostravě, Frýdku-Místku, Plzni a na pár málo podobných místech bude zdát až příliš příkrý, nicméně poohlédneme-li se deset let dozadu, tak dnešek je časem sportovně naturistického útlumu.
     Pamatuji, že na spoustě míst fungovala alespoň hřiště na míčové hry, kde se scházeli pravidelně, leckde každý den, naháči ke hrám a turnajům. Pasohlávky, Otrokovice, Sportcentrum Doubí a jim podobná místa měla pravidelné akce, kde se setkávaly stovky nadšenců a prožívaly spolu nezapomenutelné chvíle. Zahraniční účastníci nebyli vyjímkou. Dnes je doba soukromničení. V práci vypotit kýžené tisíce a svoji N-rekreaci zhustit do pokud možno nejbližšího přiblížení svého auta k vytipovanému zákoutí, tam zíráním do zelené travičky napravit pocuchané nervy a po přesně odměřeném čase zmizet i s přibližovadlem v oblacích prachu příjezdové cesty. Každá doba má svoje, ta dnešní je racionální. Využíváme svých schopností a času k co nejdokonalejšímu zdokonalení sama sebe i svého okolí. To je jistě OK. Člověk je tvor moudrý a svoje konání řídí myšlením. Pudově se chovají pouze ti, kteří mají blíže k nižším živočichům. A tak v současné době sice nemáme příliš N-turnajů, ale zato máme možnost nepřeberného množství informací, které ke svému lidskému myšlení nezbytně potřebujeme. Tam, kde naturismus funguje tradičně dlouhá léta, tak není o sportovní vyžití nouze. V nám velmi podobném Rakousku funguje 20 místních N-spolků. ČR bude letos asi opět jednou z mála zemí, které nevyšlou na tradiční sportovní setkání v Monseně ALPE-ADRIA žádného zástupce. 
     Podle anket čtenářů Naturisty vede s převahou "SPORTOVNÍ VYŽITÍ na PLÁŽI". Tu se nabízí myšlenka, že tito musejí zákonitě trpět, protože na drtivé většině N-pláží u nás je většinou nejintenzivnějším vyžitím procházení se postarších strejdů napříč nahatým davem. A tak kdo má dlouhou cestu do Antošovic, na Křetínku ..., tak má většinou o nudu postaráno :-(. 
     Loni se konal poprvé NUDA běh. Sjelo se na něj lidí z celé ČR. Neváhal přijet nadšenec ze Vsetína, Jihlavy, Č. Budějovic... Letošní ročník je už přede dveřmi a účast bude podle dosavadních ohlasů vysoce převyšující loňských pár desítek nadšenců. Dosud se přihlásili naháči ze všech krajů ČR, z Bratislavy a jeden ochotník dokonce až z Jižní Ameriky.  
POČASÍ bude naštěstí typicky sportovní, takže loňská vedra nás trápit nebudou. Předpovídaných 22-24 st.C bude tedy důležitou výhodou. A kdo si troufne alespoň na nejkratší trasu 500m, ten nakonec jistě nepohrde koupelí v písáku. Přihlášeny jsou i celé rodiny, takže budou i dětské soutěže a celý dav běžců bude jistě velmi zajímavý a pestrý. Kromě několika běžeckých tras bude na pořadu skok do dálky, lano, vrh koulí a podobné disciplíny. Jako loni bude platit absolutní zákaz filmování a fotografování bude jen se souhlasem focených osob. Kdo tedy má následující volno a nepříčí se mu alespoň náznakem rozpohybovat své tělo, tak je vítán. Soutěžit se bude, jak již je na Pardubicku zvykem, o perníková srdce. Přítomen bude i hlavní náčelník Nodropedů P. Malínek, tvůrce největšího seznamu N-lokalit ČR B. Tichý a další naháči starající se o rozkvět naturismu.
     Naturista.cz by chtěl shromažďovat veškeré informace o naturisticko-sportovních setkáních v celé ČR. Pokud se ve vaší lokalitě konají takovéto podniky, tak nám dejte vědět. Doufejme, že postupem času bude článků na sportovní tématiku na tomto serveru přibývat. Podle dotazů je o podobné podniky značný zájem a je jen otázkou času, kdy se podobných akcí bude konat víc. V budoucnu snad na každé větší lokalitě. Podle celkového dění v té které lokalitě se dá usoudit i její atraktivita. Mnozí textiláci nechodí na N-pláže jen proto, že se tam nic neděje a panuje tam všeobecná NUDA. Právě akce jako je NUDA běh by všeobecně mizerné povědomí o naturismu měly pomoci napravit.

Diskuze na téma: SPORT a NATURISMUS
     

Tento článek si dosud přečetlo návštěvníků