NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Východočeští naturisté

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
Zákony a vyhlášky o nudismu
Vážně i s úsměvem o nových i postarších zákonech "usměrňující nudismus.
5. října 2003
Meesha  email www


Nedávno se na internetu mihl postesk člověka, který si říká Abel, že se totiž jeho slunění na brněnské přehradě nesetkalo s pochopením u hlídky městské policie. Asi na tomto místě nemusím dvakrát zdůrazňovat, co že se mužům zákona nelíbilo. Navíc se prý policejní orgán zmiňoval o jakési vyhlášce, která nahotu netoleruje. Trošku jsem se na celou věc podíval a zjistil i některé další zajímavosti, o které bych se tu s vámi rád podělil. 

Po chvíli pátrání v síti jsem ji našel. Jmenuje se vyhláška č. 8/1996 upravující rekreaci a provoz v oblasti Brněnské přehrady a v jejím čl. 6 odst. 1 písm. f) stojí: 

    "Opalování bez plavek je povoleno pouze na vyhrazeném místě."

Určitě vás, stejně jako mě, napadla otázka: "a tohle jako město může jo?" Odpověď (bohužel) patrně zní: ano, může. Tuhle možnost obcím a městům dává zákon o obcích, když ve svém § 10 říká:

    "Povinnosti může obec ukládat v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku; zejména může stanovit, které činnosti, jež by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy ... lze vykonávat pouze na místech a v čase obecně závaznou vyhláškou určených, nebo stanovit, že na některých veřejných prostranstvích v obci jsou takové činnosti zakázány."

Porušení takového zákazu pak je přestupkem. Takovýmito vyhláškami obec obyčejně upravuje záležitosti jako volné pobíhání psů, pouštění rachejtlí nebo dokonce jimi může omezit provozní dobu kulturních zařízení. Otázkou je, zda mírumilovné slunění jak nás pánbůh (či příroda) stvořili, je činností, která by mohla narušit veřejný pořádek či být v rozporu s dobrými mravy. Vzhledem k tomu, že okresní, resp. krajský úřad onu brněnskou vyhlášku nepozastavil a ústavní soud pak nezrušil (jak to v mnoha jiných případech učinil), naše ústavní orgány mají za to, že ano. 

Tato vyhláška samozřejmě platí jen pro Brněnskou přehradu. Pokud se chcete přesvědčit, zda i na Vašem oblíbeném místě něco takového nehrozí, najděte si internetové stránky obce o kterou se jedná, zde mají obecní úřady ze zákona povinnost vyhlášky publikovat. Já jsem při zběžném hledání narazil už jen na podobné ustanovení ve vyhlášce města Třebíče o řádu pro provoz letního plaveckého areálu na Polance, ale skoro jistě jich bude více. Samozřejmě pak o výsledcích svého pátrání nezapomeňte dát vědět na NATURISTOVI

Ale i když jste pro své oblíbené místo žádnou takovou vyhlášku nenašli, nemáte ještě vyhráno. I zákon o přestupcích má ustanovení, které by se teoreticky na "nudění se" dalo aplikovat. Je to konkrétně přestupek, kterého se dopustí ten, kdo "vzbudí veřejné pohoršení". Ačkoli např. mluvčí pražské městské policie o takovém případě údajně neslyšela, nelze vyloučit, že by to nějakého snaživého policistu napadlo. V tomto případě by však (tedy mělo by to tak být) musel zasahující strážník prokazovat, zda k onomu "pohoršení" opravdu došlo. Představuji si to tak, že by zasalutoval a optal se poblíž se slunící korpulentní dámy, "paní svědkyně, jste pohoršena?" Že by tato mohla odpovědět kladně pak není pouze hypotetickou možností:) Naproti tomu u výše uvedených přestupků upravených obecní vyhláškou by stačil holý fakt, že by vás policista nachytal na Adama či Evu, aby byla naplněna skutková podstata přestupku.

Ještě k té brněnské vyhlášce: všimněte si, že zakázáno je pouze opalování. Takže pokud bude právě pod mrakem, je z hlediska vyhlášky vše v pořádku. Také zaplavat si klidně můžete, ač slunce svítí. Pokud by se pak člověk věnoval nějakému sportu, bylo by na hraně, zda se to dá považovat za opalovaní či ne. Rozhodnout by patrně musel Nejvyšší správní soud:)))

Jen pro úplnost ještě uvedu, že dříve byli údajně nudisté stíháni i pro trestný čin výtržnosti. To už nyní, dovoluji si tvrdit, nehrozí.

Při svém pátrání jsem narazil ještě na jednu zajímavou věc: až do roku 2000 totiž náš právní řád v jednom případě nahotu dokonce přikazoval!:) Ve směrnici Ministerstva zdravotnictví ČSSR, z roku 1977 byla stanovena povinnost vstupovat do potírny sauny pouze nahý. Jedná se o tutéž směrnici, která ovšem zároveň zakazovala společné saunování mužů a žen, jak asi mnozí víte z médií, která se této záležitosti před pár lety věnovala. Protože posledně uvedené pravidlo v 90. letech 20. století už stejně nikdo nedodržoval, vydalo Ministerstvo zahraničí novou vyhlášku č.132/2000 Sb., která už společné saunování nezakazuje a ani nepožaduje u sauny oddělené sprchy, jak to činí u bazénů. Zmizela ovšem i ona formulka o nahotě v potírně...

Odkazy:
Květnové "Téma dne" na Radiožurnálu - "Zákony a vyhlášky upravující nudismus"+nahrávka 
§Právo§ a nudismus na Meeshovi

Diskuze na téma: Zákony a vyhlášky omezující nudismus

Tento článek si dosud přečetlo návštěvníků