NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
Bulharsko očima Bulhara 
Povídání o bulharsko-českém přátelství, troše historie a žhavé současnosti
11. dubna 2005
Autor: ing. Radek Nišev, Balkan Travel

Když Bůh rozděloval zemi Bulhaři se opozdili a přišli až druhý den, kdy byla celá zeměkoule již rozdělena. Bůh chvíli přemýšlel a pak řekl : „Co mám s vámi dělat. Dám vám tedy malý kout země, který jsem si chtěl nechat pro sebe.“ A tak Bulhaři dostali ráj na zemi.

Možná že to tak bylo, ale možná to bylo i jinak. Kdo ví. Jedno je ale jisté. Bulharsko je nejen pro Bulhary, ale i pro mnohé z nás zemí zaslíbenou. Tato malá země (110 994 km2) ležící ve východní části Balkánského poloostrova má vše, co by měl takový ráj mít. Pahorkatiny (Strandža, Sredna gora), vysoké hory (Rila, Pirin, Rodopy, Stara Planina), nížiny (podunajská, hornotrácká , dobrudžanská) , údolí (např. Údolí růží u Kazanlaku), řeky (Dunaj, Maritza, Iskar, Jantra), nádherná horská jezera (Rilská jezera), jeskyně (Magura), Černé moře  a ve výčtu bychom mohli ještě dlouho pokračovat a určitě bychom stejně na spoustu krás zapomněli. Bulharsko má ale mimo přírodních krás i něco navíc – své Bulhary. Vždy pohostinné, vstřícné, veselé a Čechům zvlášť nakloněné.  

Primorská severní pláž odsud plynule přechází v n-lokalitu několik set metrů dlouhou:
Primorská severní pláž přechází postupně v n-lokalitu, která je několik set metrů dlouhá

Podívejme se teď, alespoň letem na bulharskou historii. Již v roce 681 zakládá Chán Asparuch bulharský stát (tak zvaná První bulharská říše) s hlavním městem Pliska. Po politickém i kulturním rozkvětu však dochází v 10.století k vnitřním třenicím a nepokojům vedoucím k pozvolnému úpadku země. Po četných povstáních dochází v roce 1186 k vytvoření tak zvané Druhé bulharské říše s hlavním městem Tarnovgrad a k novému rozkvětu země. V roce 1396 však dochází k porobení Bulharska a jeho pádu pod osmanskou nadvládu na téměř 500 let. Po porážce Osmanské říše byla 3.března 1878 obnovena bulharská státnost a Bulharsko se stalo nejprve knížectvím a roku 1908 carstvím. V roce 1946 byla vyhlášena republika a zavládl zde komunistický režim. Od roku 1989 probíhají v Bulharsku demokratické změny, které vyvrcholí v roce 2007 přijetím Bulharska do Evropské unie.

A odkdy se datují styky mezi Bulhary a Čechy? Přinejmenším od r.863, kdy na pozvání knížete Rastislava přicházejí na Velkou Moravu věrozvěstové Cyril a Metoděj. Přenesme se ale zhruba o 1 000 let dále a zde již najdeme počátek novodobých pevných vztahů mezi oběma národy. Mnoho Čechů se totiž podílelo na rozvoji Bulharska ve všech směrech. Jen namátkou – bratři Škorpilové (po kterých je pojmenována i vesnice Škorpilovci), velký bulharofil Konstantin Jireček, pivovarníci Proškové, malíř Vešín  a tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Všichni tito jmenovaní i nejmenovaní položili základ k tomu, že se v Bulharsku můžeme cítit jako doma.

Blíží se doba dovolených a tak nás v tuto dobu  bude asi nejvíc zajímat Černé moře a jeho pláže. Černé moře má rozlohu 413 488 km2 , malou slanost 18-22 promile a průměrnou teplotu od června do září 23°C . Průměrná hloubka je sice 1 650m, ale dno (zvláště v letoviscích) se svažuje postupně a pod 10 m klesá až zhruba po 600m od břehu. Pláže i dno jsou většinou písčité (jemný písek) a odliv ani příliv nejsou moc patrné. Z těchto důvodů je dovolená u Černého moře zajímavá nejen pro plavce, ale i pro neplavce a rodiny s dětmi. Nudismus není sice v Bulharsku oficiálně povolený, ale kdo jste v Bulharsku byl asi víte, že na konci některých pláží vždy fungovaly alespoň malé nuda plážičky. 

Primorská severní pláž, vzdálenější polovinu obsazují celou naturistiNaše CK Balkan Travel ( )  by vás ráda pozvala na jednu prověřenou a hezkou nuda pláž v Primorsku. Nejprve ale pár slov o samotném Primorsku, vzdáleném zhruba 60 km jižně od Burgasu. Primorsko je malé rybářské městečko rozkládající se mezi dvěma zálivy, které se každé léto mění v jedno z nejvyhledávanějších letovisek českých turistů. K tomu nepochybně přispívá nejen to, že se v Primorsku nacházejí dvě rozsáhlé písčité pláže – severní  a jižní, ale i to, že městečko je obklopeno nádhernou přírodou. V blízkosti jižní pláže se do moře vlévá Ďábelská (Diavolska) řeka a nedaleko Primorska je přírodní rezervace Ropotamo se stejnojmennou řekou. Po Ropotamu se pořádají vyhlídkové plavby lodičkou až k ústí řeky do moře. Během plavby můžete vidět a slyšet mnoho zajímavých ptáků, žab i želv. Primorsko skýtá svým návštěvníkům široké možnosti prožití dovolené. Na jedné straně nabízí mnoho příležitostí k romantickým procházkám kolem pláží a na druhé straně i bohatý noční život se spoustou diskoték, kaváren a dalších atrakcí soustředěných především v samotném centru městečka. Pro děti jsou tu i kolotoče, skákací hrad a jiné atrakce. Je zde velké množství nejrůznějších restaurací, cukráren a obchodů. Místní obyvatelé si velice váží svých hostů a tak se zde setkáte i s jídelními lístky a nápisy v češtině. Co je velice důležité pro skvělou dovolenou je i fakt, že ceny v obchodech a restauracích v Primorsku (obecně i v Bulharsku) jsou většinou pod úrovní cen u nás doma. 

Na pláž je to z nejvzdálenějšího místa ubytování maximálně tak 500 m. Na textilácké pláži je k dispozici plno plážových barů a bister a můžete si vybrat i z široké nabídky vodních sportů. Nuda pláž se v Primorsku nachází na konci severní pláže. Z vlastní zkušenosti také můžeme říci, že zatímco na textilácké pláži byla „hlava na hlavě“ na nuda pláži bylo příjemně a skvělá atmosféra. Pokud chcete strávit krásnou dovolenou s možností „někam si večer vyrazit“ Primorsko vás tedy určitě nezklame.

Mohli bychom zde psát o Bulharsku a o Primorsku ještě dlouho, ale to všechno by byly jen slova. To se nedá popsat, to se musí prožít.

Přejeme všem krásnou dovolenou a  na ty z vás kteří se rozhodnou letět s námi se už těšíme.

                                                                         Vaše CK Balkan Travel 

OBSÁHLÁ FOTOGALERIE PRIMORSKA a JEHO SEVERNÍ PLÁŽE
Naturistické zážitky 2004 z bulharského Lozence: http://www.naturista.cz/oplatil/forum/2004bg-lozenec.htm 
Historie vztahů mezi Čechy a Bulhary: http://www.bgr.cz/prichod.htm
Praktické informace o Bulharsku: http://bulharsko.proweb.cz/turi10.htm
Povídání o Bulharsku: http://www.fylkir.kvalitne.cz/bulharsko.htm 
Naturistické zážitky z Primorska 1999: http://www.naturista.cz/oplatil/forum/bulharsko1999.htm 

..
Diskuze: Naturismus v Bulharsku

TOPlist