NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
Média o naturismu - červen 2003
Co se psalo o naturismu minulý měsíc
7. července 2003 Zdroje: Mladá fronta DNES, Region (Havířov), Zlínské noviny, Styl (čtk).
Média o naturismu 2. pololetí 2003   
ARCHIV ČLÁNKŮ o naturismu za celý rok 2003
(Word) - sestavil: V. Pick

Na táboře naháčů odpadají komplexy
Deníky Bohemia - základ      30.08.2003
Víkend - Reportáž - Autor: Bohumil Křeček - Strana: 06

"Pojďte se vykoupat," praví sedmapadesátiletá Jaroslava, jen co v horku k padnutí dojdu do letního tábora Nodropedů ( podle přírodně žijících domorodců pozn. red.). "Ale, já nemám plavky," bráním se cestou k zatopenému lomu. "Jen se nestyďte,my se otočíme," dodá se smíchem. Jaroslava i většina ostatních jsou nazí. Ocitl jsem se v táboře naturistů.
Stojíme u menšího zatopeného lomu, jehož obvod lemují vzrostlé břízy.
"Jestli chcete, pojďte se svlažit. Plavky jsou naučené, ne přirozené," zopakuje nabídku Jaroslava. V táboře, kde jsou povětšinou rodiče s dětmi, pomáhá s tím, co je právě třeba.
Všude okolo se s naprostou přirozeností a samozřejmostí pohybuje pětadvacet nahých dospělých i dětí. Opalují se, koupou, hrají si, křičí.
Svádím v sobě boj - svléknout, nebo zůstat oblečen? Co je přirozené, správné či dobré? A lze se vůbec takhle ptát? Proč se neodhalit, když mužský penis nebo ženská ňadra tu jsou vnímána jako nedílná součást těla? Těla, z něhož stejně na plážích - a nejen tam - skoro všechno ukazujeme. Cítím stud? Nebo jsem jen svázán konvencemi? Nevím.
Zůstávám oblečen.
Oblečení je bariéra, nazí lidé jsou si blíž
"Naturistkou jsem se stala před třemi roky náhodou," vzpomíná sedmapadesátiletá Jaroslava. Celé jméno zveřejnit nechce."Učím hrát na flétnu a pro některé rodiny by mohl být můj
naturismus nepochopitelný," vysvětluje.
"Vyrazila jsem s kamarádem muzicírovat do Holandska a ubytovali jsme se v naturistickém kempu. Když jsem viděla nahý pár u stanu, zpozorněla jsem. Když nás vítal nahý vedoucí, měla jsem hodně smíšené pocity," vybavuje si. Váhala, zda se svlékne. "Výchova doma byla prudérní. Zahlédnout nahou maminku nebo tatínka znamenalo pozorovat je klíčovou dírkou," pousměje se.
Nakonec se odhodlala. "Byl to úžasný pocit svobody," popisuje Jaroslava, co zažila po odložení plavek. Dodává, že nazí lidé si jsou blíž. "Oblečení je bariéra. Když jste nahý, nepoznáte, jestli mluvíte s profesorem nebo prodavačem. Tady na táboře se všichni známe, jsme jako jedna velká rodina, nemáme před sebou ostych. Ale do města bych nahá nešla. A na normální pláži se také nesvlékám," prozrazuje.
Po ulici na Adama chodit nebudeme
V zaplachtované polní kuchyni, ze které je vidět na stany a totem, ohniště a také sprchu, se pohybuje oblečená nastávající maminka. "Polívka je bramborová a nezahuštěná, za chvíli dopečeme lančmít s brambory na loupačku," říká Marta a promíchá obsah velkého kastrolu.
Petr Malínek, třiatřicetiletý hlavní organizátor této naturistické akce, přikládá do ohně. Samozřejmě je nahý."Je v tom svoboda, souznění s přírodou. Ani nevíte, jak je úžasné odložit šaty," říká.
"To nevím," připouštím. On se tady cítí svobodně bez šatů, já v nich. "Rozhodně to ale neznamená, že by někdo z nás chtěl chodit nahý po ulici," doplňuje Malínek.
Dokonalá doba chce dokonalá těla
Postupně přicházejí strávníci. Žádné hromadné svolávání, jaké bývá na táborech zvykem. Tohle je spíše pohodová rodinná rekreace s pár dětmi navíc. Nevstává se tu úderem sedmé hodiny, není tu vojenský řád s programem rozepsaným do poslední minuty.
Zatímco v kuchyni se Marta pohybuje oblečená, po chvíli už chodí po areálu nahá. Pod ňadry se jí zakulacuje bříško. "Jsem zatvrzelý stydlín, ale ve skupině stejně smýšlejících lidí vám to nepřijde," říká. Naturistkou je asi dva roky. "Je příjemné nic na sobě nemít a neřešit, jak vypadáte." Přidává historku z nudapláže. "Hned vedle se nachází pláž pro textiláky. Co n e j blíže k naturistům si sedly tři ženy a začaly komentovat dění u naháčů. Hodnotily postavy a říkaly, která žena si to může dovolit a která už ne. Bylo to směšné," říká Marta.
Po trávě mezi stany pobíhají děti, procházejí dospělí. Někteří jsou zcela nazí, jiní mají kolem beder roušky, další si oblékli kraťasy, někdo tu má i triko. Záleží na každém včetně dětí, v čem se momentálně pohybuje, v čem se cítí dobře, přirozeně a svobodně.
"Pro ženy může být problém se zcela svléknout, protože žijeme v dokonalé době. V televizi nebo v kině vidíte jen samá ideální těla, plastičtí chirurgové zažívají zlaté časy. Ženy, ale často i muži, se pak stydí za své naprosto normální tělo," myslí si Ivo Žurek.Na táboře je s manželkou a dvěma syny.
Nahota neznamená sex, ale svobodu a volnost
Parné odpoledne zvolna plyne. Někteří jsou ve stanech, jiní v lomu, další u polní kuchyně. "Textiláci mají nahotu spojenou se sexem, zatímco naturisté se svobodou a přírodou," slyším.
Muži shodně tvrdí, že na normálních plážích ženy okukují daleko více. "Kus oblečení je daleko vyzývavější než úplná nahota. To si víc představujete, zkoumáte, co je asi pod plavkami. Dráždí vás to. Kdežto na nudapláži ženu vidíte a tím to končí," shodují se. A pak už mluvíme o všem možném. Médiích, horoskopech, numerologii nebo grafologii. Je to úplně normální setkání s příjemnými lidmi. Po těch několika hodinách mi už nepřijde divné, že já jsem oblečený a oni nazí. Tolerujeme své postoje. Penisy, ňadra a holé zadky jsou najednou naprosto přirozené. Posléze se většina dospěláků, kteří svá auta parkují hned za branou, zvedla a šla se namalovat do podoby Nodropedů, domorodců, kteří žijí úplně přírodně.
Tanec v dešti ozařují blesky
Zatímco dospělí se v lese mění v Nodropedy, na příchod domorodců se chystají i děti. Berou do ruky barvy na tělo a všemožně si pomalovávají obličeje a ruce a hrudi, nohy i záda. Holky jsou většinou zcela nahé, kluci své přirození spíše halí.
"Namaluj mne!" žadoní tak desetiletá dívka.
A dospělý malíř Ruda si bere štětec a začíná na nahou slečnu s pučícími ňadry kreslit obrazce. Normální? Nepřirozené? Nevím.
Oblohu halí temné mraky, zvedá se vítr a na zem se snášejí nažloutlé listy.
Z lesa se blíží Nodropedi. Dospěláci si s malováním moc velkou námahu nedali, ale nikomu to nevadí. Stejně jako fakt, že příslušníci přírodního kmene bubnují na umělohmotný kanystr nebo misku.
A pak se navzájem zdraví a tancují, děti je vítají chlebem se solí a pivem a zdá se, že pro dospělé je to možná ještě větší zábava než pro caparty. Sešeřelou krajinu ozařují blesky. Když skončí poslední tanec, začíná krápat a po chvíli vydatně pršet. Běžím se schovat. Nodropedi i děti zůstávají venku, radují se z deště, běhají a tancují a barvy jim stékají po tělech.Radují se. Jsou svobodní, zatímco já jsem - poprvé mě to napadne - uvězněn v oblečení.
Jenže déšť byl moc krátký, barvy na tělech zůstaly a dospělí musí zprovoznit sprchy. Moc jim to nejde a děti sborově řvou:"My chceme vodu!"
Výzva
MILÍ ČTENÁŘI, pokud jste čekali na závěr reportáže nějaký jasný názor na naturisty, zřejmě jsme vás zklamali. Rádi bychom ale slyšeli vaše stanoviska. Podělte se s ostatními se svými zkušenostmi, zda je správné nebo špatné, normální či nepřirozené být ve společnosti jiných osob nahý. Potlačit stud a odhalit se, nebo se držet konvencí? Vidíte v naturismu svobodu a volnost, nebo škodlivý exhibicionismus?
Na vaše příspěvky se těšíme na adrese: příloha Víkend, Aksamitova 2, Olomouc, 771 86 nebo na e-mailu: vikend@vlp.cz. Obálky označte heslem "naháči", nezapomeňte připsat adresu a telefon. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme v sobotu 13. září, dva nejlepší oceníme odměnou dvě stě korun.
Foto: Mezi stany pobíhají děti i dospělí. Někteří jsou docela nazí, jiní mají kolem beder roušky. Záleží na každém, v čem se pohybuje a v čem je mu dobře.
FOTO AUTOR
Foto: Rodiče s dětmi se pohybují bez šatů naprosto přirozeně a samozřejmě. Nazí se cítí svobodně a neřeší, zda jejich tělo odpovídá ideálním mírám, které diktuje módní průmysl.
FOTO AUTOR

Mladá fronta DNES Nudapláž v Ostrožské má vlastní pravidla 25.06.2003 Východní Morava - Autor: (jk) - Strana: 03

Nudapláž v Ostrožské má vlastní pravidla 
Popis lokality, mapa, foto
Reportáž

Budete-li někdy objíždět či obcházet oblíbené přírodní koupaliště zvané Čtverec (Kunovskou tabuli) v Ostrožské Nové Vsi, můžete se zničehonic ocitnout na neoznačené pláži plné naháčů všech věkových kategorií koupajících se na vlastní nebezpečí. Jak se jim tady žije? Ze slov několika z nich vyplývá, že tvoří svébytnou komunitu, jejíž členové se mnohdy scházejí i mimo nudapláž, třeba v zimě v sauně. Ostrožská Nová Ves - "Bývá zde dost plno. Nechybí ani děti, i když více je lidí vyšší věkové kategorie. Vždycky říkám, že když se chci podívat na pěknou mladou holku, musím na normální koupaliště. Nikdy jsem zde nezažil, že by někdo vyloženě očumoval. Navíc tady bývá božský klid," konstatuje čtyřiapadesátiletý muž, který si z pochopitelných důvodů přeje zůstat v anonymitě. Podle jeho slov dokonce kdysi mezi stálými návštěvníky nudapláže vybrali nějaké peníze, za které se koupil nový štěrk. Panuje tady zkrátka nepsaný řád, který se dodržuje. Většinou je proto prý lepší, přijdete-li v páru... "Když se tady občas objevili mladí kluci úplně sami, bylo jim doporučeno, ať raději přijdou s děvčaty," popisuje muž. A co na to lidé, kteří jdou nebo jedou kolem? "Je pravda, že někteří projedou i dvakrát, ale ještě nikdy jsem tady nezažil žádný konflikt, že by na vás někdo pokřikoval a podobně," říká s úsměvem jeden ze zastánců nudismu. "Koupu a opaluju se ráda bez plavek, přijde mi to příjemnější. A to nemluvím o tom, že člověk je potom celý opálený...," uvádí pravidelná návštěvnice novoveské nudapláže, která rovněž nechce prozradit jméno a kterou k nudismu přivedla matka. Nelze se jí nezeptat, jak je to s tím, kdo se na nudapláži objeví poprvé... "Napoprvé vás maximálně přejedou pohledem, protože oči neuhlídáte, že? Ale pak už si vás nikdo nevšímá. Jedině pokud jste opravdu nějaký extrém - třeba nějaký supr kus nebo třeba víc při těle," dodává mladá nudistka.

Nudapláž v Ostrožské Nové Vsi najdete dokonce zapsanou i na mapě serveru, který se zabývá nudismem v České republice a kde jsou lidé koupající se v plavkách nazývání "textiláci". "Nudapláž u jezera nacházejícího se v katastru naší obce zde vznikla již před mnoha lety. Funguje zde s jakýmsi tichým svolením. Zaslechl jsem dokonce, že se lidé, kteří sem chodí, dokonce starají, aby zde bylo všechno v pořádku," říká starosta Ostrožské Nové Vsi Stanislav Tureček. Podle jeho dalších slov se za celou dobu jeho působení na obecním úřadě ani jednou nestalo, že by někdo proti existenci nudapláže protestoval. "Slovácko je sice hodně nábožensky založené, ale na druhou stranu jsou tady velmi pokrokoví a tolerantní lidé. A pokud je na pláži vše v pořádku a nenarušuje pláže ostatní, nevidím důvod, proč by mělo někomu něco vadit," doplňuje Tureček.

A co na to zákon? To, že se koupete na neoznačeném místě nazí, lze vzít jedině jako obecně formulovaný přestupek zvaný "veřejné pohoršení". Hrozí za něj pokuta maximálně 1000 korun. Hranice mezi mravným a nemravným se však v tomto případě hledá velmi těžce. 
Nudistické pláže v kraji a okolí
Kroměříž - Bagrák bývalý štěrkopísák u zimního stadionu
Ostrožská Nová Ves písečné jezero Čtverec hloubka až 9 m, oblázkové dno,
travnatá pláž, parkoviště "Jezero", občerstvení 500 m (textilní)
Tovačov západní ze dvou písečných jezer, několik malých pláží
Frenštát pod Radhoštěm Siberie - vybetonovaná nádrž, travnatý břeh
Hustopeče nad Bečvou - 4. jezero, bývalý štěrkopísák, pláž 50 x 50 m,
parkoviště s občerstvením 400 m (textilní)

Co je nudismus a naturismus
Nudismus je podle slovníku "hnutí propagace nahoty a její praktikování".
Slovo má základ v latinském "nudo", což znamená "nahý". Naturismus pochází z
latinského slova natura, což znamená "příroda". Zatímco nudismem se rozumí propagace a praktikování nahoty jako takové, naturismus se více soustředí na návrat člověka k přírodě prostřednictvím jeho pobytu bez oděvu v přirozeném prostředí přírody. FKK je dalším označením "praktikování nahoty". Jedná se o zkratku německého slova Freikörperkultur, což volně přeloženo znamená "kultura volného těla". Organizovaný nudismus (Freikörperkultur) má svůj novodobý původ v Německu. Poprvé se objevil na scéně na počátku dvacátého století. První známý nudistický klub (Freilichtpark) byl otevřen roku 1903
poblíž Hamburku. 

Jedni se jim vysmívají, jiní jim nemohou přijít na jméno. Kdo si však jednou zkusil zaplavat bez plavek, docela vyznavače nudismu chápe. 
--------------------------------------------------------------------------------------

Region - Havířovsko Nudisté z Havířova to mají z ruky 24.06.2003 Zajímavosti - Autor: (mls, vit) - Strana: 03

Nudisté z Havířova to mají z ruky
Antošovice Olše, Karviná Hlučín Kopřivnice 
REGION - Holdujete-li naturismu, i v našem regionu se můžete v létě slunit u vody, aniž byste za to byli pokutování, či na městské plovárně budili pohoršení. Pokud jste však z Havířova a okolí, musíte zamířit poměrně daleko od domova. Blízká Žermanická ani Těrlická přehrada nemají oficiálně vyhrazeny nudistické pláže a tak se lidé oddávají nudismu spíše v soukromí. Časté už dnes bývá, že ženy odhalí vrchní část plavek i na veřejných plážích, ale to už nikoho nepohoršuje. K nudismu to však má daleko. "V Mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady jsme zatím o založení nudistické pláže neuvažovali. Zatím ani nikdo nevznesl žádost, že by takovou pláž postrádal," vysvětlila zřejmě nezájem místních o opalování "in natura" starostka Těrlicka Lydie Vašková. Zájemci o tento netradiční druh trávení volného času tak mohou odložit svůj stud společně s šaty na Karvinsku nejblíže na nudistické pláži u řeky Olše v Karviné, či za Bohumínem, u Antošovic. Prvně jmenovaný areál nabízí travnato-písčitou, dvousetmetrovou pláž s volejbalovým hřištěm a houpačkami. Pokud přijedete k vodě autem, můžete jej nechat zaparkované u budovy VOKD. Pláž se nachází nedaleko, u břehu Olše. O poznání větší areál najdou případní zájemci na hranici Bohumína a Ostravy, v Antošovicích. "Tato lokalita se svou koncepcí i vyspělostí řadí o několik tříd výše, než velká většina naturistických lokalit v Čechách. Nabízí kompletní víkendové využití a je to také znát na její oblíbenosti a navštěvovanosti samotnými naturisty," tvrdí jeden ze členů Sdružení Československých naturistů. Víkendovým využitím má na mysli nejen rozsáhlá sportoviště, ale také například soukromé zahrádky a prostorný kemp. Antošovické jezero je pískovna s třísetmetrovou pláží, kterou najdete na cestě z Ostravy do Bohumína na levém břehu řeky Odry. Za kemp zaplatíte dvacet korun na osobu za den a za zaparkované auto o deset korun více. Ke konci června bude Antošovická pláž hostit celostátní setkání naturistů a po zbytek sezóny zde počítají ještě s dalšími společnými nudistickými akcemi. Přes značnou osvětu a odbourání mnoha tabu posledních desetiletí se však dodnes mezi lidmi najdou tací, kteří vnímají nudismus jako cosi nekalého, až perverzního. Podle velkého vyznavače naturismu Eduarda Kalinského je to holý nesmysl. Také lidé, kteří na nudistickou pláž zavítají, by si podle něj měli především ujasnit cíle, s jakými na pláž vstupují. "Naturismus totiž není projevem pornografie, ani erotiky, jak si stále někteří jedinci myslí. Je to především o respektu vůči ostatním," zamýšlí se Kalinský, který již tři roky pravidelně vystavuje své
nahé tělo slunečním paprskům na naturistické pláži v Karviné.

Zlínské noviny 
Místo pro nudisty 03.06.2003
jihovýchodní Morava - Autor: Lukáš Pařenica - Strana: 07
Místo pro nudisty 
Lukáš Pařenica

S teplým počasím se na plážích v regionu objevují první odvážlivci v plavkách, najdou se ale i takoví, kteří si troufnou skočit do vody i bez nich. A nejenom do vody. V Otrokovicích například tradičně vystavují svá těla slunci přímo vedle táborové základny tamního domu dětí a mládeže. Školáci z kroužků, víkendovek a o prázdninách i táborů tak mohou spatřit na vlastní oči to, o čem si doposud jen tajně špitali o přestávkách. Není divu, že vedoucím se to moc nelíbí, o některých rodičích ani nemluvě. Nejde snad ani o to, že by pohled na nahá těla mohl dnešní mládež nějakým způsobem poznamenat. Erotiky jsou dnes plné regály novinových stánků, videopůjčoven a benzinových stanic a kdo si myslí, že to děti nevnímají, je přinejmenším pokrytec. Potíž je v tom, že vystavovat své tělo na veřejnosti tam, kde o to nikdo nestojí, je i dnes právem považováno za nemravné. Mnoho nudistů si myslí, že jediným problémem je jejich ostych, a když jej zahodí, mohou se vystavit dle vlastní libosti. Podle mě to není tak úplně pravda. Ne každému je takový pohled příjemný, a pokud pohoršuje byť jen jediného, měl by na to být brán zřetel. Nudismus má proto mít své vyhrazené místečko stranou od ostatních lidí tak, jak je tomu zvykem v řadě jiných zemí. Pokud tím pro někoho opalování bez plavek ztratí své kouzlo, o ledasčem to vypovídá. Takoví lidé totiž nudismus nepěstují kvůli zdraví, jak proklamují. Vede je k tomu jedině touha být viděn. Olomoucký den Na naturistických plážích se lidé časem naučí vážit si svého těla.
 09.05.2003

Styl - Autor: čtk - Strana: 06

Na naturistických plážích se lidé časem naučí vážit si svého těla. Na naturistických plážích se nekrade. Lidé se zde naučí vážit si svého těla. Naturisté méně trpí záněty močového měchýře nebo vaječníků. Naturismus lidi vychovává, ubývá sexuálních deliktů. Takto v kostce shrnul kladné stránky koupání bez plavek dvaašedesátiletý naturista Vítězslav Kuš z Ostravy. S celou svou rodinou praktikuje pan Kuš koupání a slunění bez plavek už desítky let. Před rokem 1989 hlavně na dovolených v tehdejší Jugoslávii a Německé demokratické republice. Ani v zahraničí však podle něj neměli naháči vždy na růžích ustláno. Nepříjemnou vzpomínku má na jednu z dovolených v Bulharsku. Všechno nejdřív připomínalo slavnou scénu z filmu Četník ze Saint- Tropez. Rozestavěné hlídky s dalekohledy ohlásily příjezd milice. Všichni naháči si okamžitě oblékli plavky, ale pokračování už s filmovou komedií nemělo nic společného. "Policajti vyskákali z autobusu, bili nás pendreky, dokonce i ženy tloukli přes prsa,"vzpomíná Kuš s hořkým úsměvem. Dnes už je situace naštěstí jiná, křivdy a ústrky naturistů pominuly. "Textiláci, kteří se stydí, nám spíš závidí, než aby nás odsuzovali,"říká Kuš. Mezi naturisty existuje podle něj ohromná parta. Na pláže jezdí často i lidé s tělesnými vadami, kteří by se na "textilácké"pláži necítili dobře."Tady se nikdo na nikoho nedívá skrz prsty kvůli tomu, jak vypadá,"míní Kuš. Ženy jsou podle něj stydlivější hlavně pro své často domnělé tělesné nedostatky. Až když přijdou na naturistickou pláž, poznají, že je to vlastně úplně zbytečné. "I na nahé Miss ČR zjistíte, že není úplně dokonalá,"usmívá se Kuš. Vyznavačů nahého koupání a opalování stále přibývá Těch, kteří se za svou nahotu stydí, je však zatím stále mnohem víc, a to je podle Kuše docela dobře. "Textilní pláže jsou přeplněné, lidi po sobě šlapou a my máme pohodlí,"říkají optimisticky naturisté. (čtk)

Diskuze na téma: Nudistická místa v České republice

Tento článek si dosud přečetlo návštěvníků