NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY   Naturistovy cestopisy
Média o naturismu - 2003 2. pololetí
Díky Míšově pilnosti si máme nyní možnost přečíst články, které vyšly v minulých měsících v našich médiích.
29. prosince 2003 MEESHA  Zdroj: Meeshovy stránky o nudismu  
Média o nudismu 2003 - 1. pololetí   
ARCHIV ČLÁNKŮ o naturismu za celý rok 2003
(Word) - sestavil: V. Pick

Opatovice nejsou Saint-Tropez
Pardubické noviny      25.07.2003
Lokální - Autor: JAN ŠAFÁŘ - Strana: 08

Parkování v okolí opatovického písníku se dnešním dnem zlegalizuje. Návštěvníci, kteří přijedou autem, už nebudou smět parkovat podél silnice, ale budou muset využít odstavných ploch. V případě porušení těchto zákazů jim hrozí finanční postihy.
Opatovice nad Labem - Horké počasí prázdninových dnů vybízí ke koupání. Dvě pardubická koupaliště nestačí uspokojit všechny zájemce, a tak se za chladivou vodou vyráží i do okolí Pardubic. Nejnavštěvovanějším písníkem jsou již delší dobu Mělice, ovšem ani Hrádek, Stéblová či Opatovice "nezahálejí". Právě situace kolem vodní plochy mezi Pardubicemi a Hradcem Králové byla v minulosti častým terčem kritiky. Zaparkovaná vozidla u obou krajnic hlavní silnice vytvořila velice nepřehledný a nebezpečný úsek. Dnešním dnem by tento problém měl být definitivně vyřešen. "Ode dneška začínají poprvé oficiálně fungovat odstavné plochy pro automobily. Právě tímto dnem nabudou veškeré právní moci a bude tak splněna nutná legislativa," uvedl k problému starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout a dodal, že obec je ve spojení s městskou i státní policií ohledně dodržování veškerých ustanovení.
Auta u silnice končí?
Ještě včera bylo možné vidět několik zaparkovaných aut podél silnice. Podle Pavla Kohouta by to měl být poslední den. "Policisté se na to nyní zaměří. Pro neukázněné řidiče mají připravené informační letáky ohledně správného parkování v této lokalitě. První prohřešky budou tolerovat, napříště už však přijdou pokuty," objasnil starosta Opatovic. Samostatnou kapitolou jsou a zřejmě ještě asi zůstanou nudisté. Opalování bez plavek má i na tomto písníku zelenou. Strana od obce Pohřebačka patří ve větší míře naháčům. Rozporuplné názory panují mezi veřejností i na tento druh koupání. "Já osobně bych se nahý asi nekoupal, ale nic proti nudistům nemám. Pohled na pevné ženské tělo mě rozhodně nerozčílí. Myslím si, že je to každého věc, dokonce i těch, kteří na to "nemají"," uvedl třiadvacetiletý návštěvník opatovického písníku.
Do budoucna nudisty oddělí
Velkým přívržencem nudismu není ani místní starosta. Část veřejnosti prý rozčiluje, že nudisti jsou namícháni i mezi nesvlečenými návštěvníky. "Samozřejmě, že se mi dostaly nějaké signály, že je to neestetické, a že se to mnoha lidem nelíbí. Zatím s tím ale nemůžeme nic dělat. Do budoucna sice uvažujeme o tom, že bychom nudisty od ostatních návštěvníků oddělili, rozhodně to ale nebude letos," řekl Pavel Kohout. Desítky nudistů byly k vidění na opatovickém písníku i včera. Naopak třeba v Německu je již
nudismus téměř na ústupu. Odváží-li se nějaký naháč vyjít na pláži mimo svoji "rezervaci", je pokutován. Čtyřicet Euro je minimální sankce pro naturistu, který opustí vyhrazený prostor naháčů. "Tak daleko zatím nejsme. Lidi bez plavek nepokutujeme a ani je nenaháníme jako četníci v Saint-Tropez," uvedl nejmenovaný pardubický policista a dodal, že samozřejmě musí nudisté dodržovat určitou slušnost, aby svým případným chováním nebudili zbytečný "rozruch".

 

Nudisté se každé pondělí sjíždějí pod Ještěd (18.12.2003 Právo)
Vyhrazené hodiny pro naturisty v libereckém Babylonu WWW každé pondělí 20-22 hod.
Ostatní kryté bazény s nudi plaváním v ČR.


Pod Ještědem začíná zřejmě bujet nový způsob odreagování a stylu života. Nehledě na zimní počasí totiž už půl roku každý týden do Liberce zavítají desítky naturistů a nudistů obojího pohlaví. Do budoucna by se přitom počet zájemců měl zvyšovat geometrickou řadou. Zázemí zatím vyznavači nahého koupání a společného saunování našli v aquaparku libereckého zábavního Centra Babylon. "Začalo to na základě návštěvy na veletrhu cestovního ruchu v Bruselu. Tam jsem zjistil, že existuje několik cestovních kanceláří na nuda zájezdy, většina z nich ale byla orientována jen na západ, do Francie. V samotné Belgii je přitom 110 tisíc registrovaných nudistů a nejméně třikrát tolik neregistrovaných. To mě inspirovalo," líčil Právu šéf centra Miloš Vajner. Záhy proto otevřel areál aquaparku příznivcům FKK koupání. Každé pondělí večer se tedy nyní do vod bazénů a par sauny noří na pět desítek naháčů a zájem stále roste. A to imezi oblečenými plavci, kteří mohou být koupání nudistů přítomni. "Nyní sem pravidelně jezdí kolem 30 až 50 lidí z Prahy, České Lípy i Jablonce. Časem přitom plánuju zorganizování například Mezinárodního dne nudistů včetně třeba FKK diskotéky. Je to totiž úplně o něčem jiném, než je koupání v plavkách, je to společenská událost. A stížnosti oblečených? Chodí se sem dívat přes okno důchodkyně, na nahotu nadávají, ale neustále nás pozorují. Jinak to nikoho netrápí," svěřil se Vajner. Podle místopředsedy Unie naturistů Čech a Moravy Františka Hájka je v tuzemsku 400 registrovaných nudistů a kolem stovky tisíc neregistrovaných. "Samozřejmě nemáme podmínky jako v těch nejvyspělejších státech, jako je Francie, Německo či Nizozemsko, kde mají naturisté vlastní kluby s golfovým hřištěm a bazény. Toho se asi hned tak nedočkáme," poznamenal pro Právo Hájek.


Zastupitel nudistům zařídil zimní ráj (18.12.2003 Blesk)

Také šéf Babylonu Miloš Vajner, který je současně libereckým zastupitelem, se objevil mezi nudisty, kterým každé pondělí večer patří liberecký aquapark. Chodí jich sem již zhruba pět desítek. 
"Inspirovali mě dobře zorganizovaní nudisté v Nizozemí a Německu. Jsou jich stovky tisíc a v takovém počtu už ovlivňují turistický ruch. Rád bych je nalákal do Liberce," objasnil Vajner. 
"Naši nudisté měli jen velmi málo možností, kam v zimě chodit. Aquapark pod Ještědem se saunou Africana, vířivkami, bazény a tobogany je uspokojil," poukázal nový nudista Vajner.

Naturistické plavání v Liberci - Aquaparku Babylon


Němečtí nudisté bojují o přežití (24.07.2003 MF Dnes)

Příznivců "volné tělesné kultury" v Německu ubývá, hrozí jim méně pláží i pokuty 
Možnosti FKK v Německu, Největší FKK Forum v němčině
Německý svaz naturistů

Svět v pohybu


Berlín, Praha - Němečtí nudisté, jejichž Mekkou byla především bývalá NDR, pociťují nedostatek dorostu. Zatímco ještě před pár lety se u jezer a severoněmeckého pobřeží na plážích označených známou zkratkou FKK (volná tělesná kultura) tísnily davy naturistů všech věkových kategorií, nyní jejich řady prořídly. K nelibosti nudistů roste navíc tlak oblečené prudérní většiny západních turistů, aby bylo speciálních pláží pro naháče méně. Těm ke všemu hrozí pokuta, pokud by se neoděni odvážili mimo "vyhrazený" prostor. Němci proto vytáhli do boje za "právo na nahotu" a prezentují se - mnohdy na hranici legality - nazí i v ulicích. Policie je jen málokdy shovívavá a hříšník se v tom lepším případě musí obléct. V tom horším zaplatit pokutu. Naturismus býval velmi populární zejména na baltském pobřeží zaniklé NDR, kde vzhledem k tehdejším omezeným možnostem cestování do zahraničí stát mohutně rozvíjel rekreační základnu. Jinak puritánský totalitní režim v zájmu své větší atraktivity paradoxně podporoval i nudismus.

Přestárlí naháči

Začátkem sedmdesátých let se počet členů FKK pohybo val ještě kolem 150 tisíc. Koncem devadesátých let to již bylo pouhých 60 tisíc. Průměrný věk současných zhruba 50 tisíc členů organizace se v posledních deseti letech zvýšil zhruba na 45 let. Nudisté stárnou a nových nadšenců kultury "nahoře i dole bez" nepřibývá. Jejich idea se však nemění. "Opravdoví přívrženci kultury volného těla se odlišují od obyčejných naháčů. Nahota je totiž filozofie," vysvětluje Wolfgang Weinreich, viceprezident německého svazu pro FKK a předseda mezinárodní federace naturistů, a upřesňuje: "FKK - to nejsou naháči, kteří touží jednou v roce se v rouše Evině či Adamově vykoupat či slunit. Původní kultura nahého těla je životní styl péče o tělo a ducha."

"Jsme nazí a tykáme si"

Původ nudistického hnutí v Německu, které vzniklo ve dvacátých letech, je vysvětlován různě. Podle některých expertů byla na počátku rebelie proti zkostnatělé morálce konce 19. století, podle jiných to byla revolta proti striktnímu pruskému mravnímu kodexu. Po druhé světové válce komunistický režim ve východní části Německa v roce 1952 nahotu na veřejnosti zakázal. Nudisté se však nezalekli a oblečené policisty, kteří chtěli na plážích zajistit zákon, házeli do vody. Pro východní Němce byla nahota na pláži jednou z mála svobod, kterou si mohli dopřát. Dokud stála berlínská zeď, těšila se "volná tělesná kultura" velké přízni Němců, zejména těch východních, a počet členů FKK stoupal. Nyní, kdy mohou lidé z ještě nedávno rozdělené země svobodně cestovat, pozbývá FKK na přitažlivosti. Pomineme-li pláže u Baltu, nejvíce nudistů bývalo v mnichovské Anglické zahradě (Englischer Garten) v 70. a 80. letech. V horkém létě ji denně navštěvovalo na 15 tisíc vyznavačů kultury obnaženého těla. Dnes je to slabá tisícovka. Německá nahota se kdysi dokonce stala magnetem pro turisty ze zemí, kde veřejný nudismus neexistuje, především z Japonska, Spojených států či Británie. Hotely umístěné v Anglické zahradě nabízely svým hostům pokoje s výhledem na nudistická místa. V hojném počtu se tam objevovali také turisté z arabských naftových zemí. "Nudismus byl kdysi formou revolty proti konvencím a režimu. Dnes se mladí lidé raději předvádějí v drahém módním oblečení," posteskl si Wolfgang Weinreich, viceprezident německého svazu pro FKK. Mnohem více než dalšího úbytku členů a FKK pláží se však němečtí nudisté obávají zavedení finančních postihů, jako je tomu například ve francouzském letovisku La Grande-Motte. Odhalit zde kousek těla, a to jenom "nahoře bez", je tabu. Nové nařízení ohledně oblékání na pláži je nekompromisní. Kdo se promenáduje polonahý až nahý, zaplatí pokutu 40 eur. K rozhodnutí přiměly starostu stížnosti obchodníků na příliš ležérní oblečení turistů. "Nejsme přece na německé Rujaně," dodal francouzský starosta.


S nahotou počítají pouze tři areály (22.07.2003 MF Dnes)

Oficiální nudistická pláž je v Plzni, v Klatovech mají nudisté zástěnu a do vody musí v plavkách
Naturistická lokalita Klatovy Naturistická lokalita Plzeň-Borská přehrada a Bolevecký rybník
Ostatní naturistické kempy v ČR


Plzeň - Opalování a koupání bez plavek je pro mnohé příjemným zážitkem. V kraji jsou ale jen dvě oficiální nudistické pláže. Nicméně, kdo si chce dopřát relaxaci na slunci v rouše Evině či Adamově, najde si téměř všude místo skryté před zraky ostatních.
Příznivci nudismu tvrdí, že koupání a opalování bez plavek je přirozené. A také příjemné. Jenže možností, kde by se u veřejného koupaliště mohli nazí pohybovat bez jakéhokoliv omezení, je minimum.


Nudismus sice povolen, ale voda je špatná

Jediným registrovaným kempem(je jich víc, pozn. red.) pro nudisty a naturisty v zemi je kemp Ina u plzeňské přehrady České údolí, kde nicméně hygienici koupání kvůli špatné kvalitě vody nedoporučují. Kemp má i uznání belgické naturistické společnosti ACSI. "Klientelu tvoří z poloviny Češi, zbytek jsou zejména Nizozemci, Belgičané a Němci. Často jsou to rodiny s dětmi, lidé střední a starší generace," říká pracovnice kempu Ina Monika Němčáková.
Nudisté mají na Českém údolí k dispozici sprchy, nudistická pláž je otevřena od časného rána až do pozdního večera. "Vstupné deset korun se platí do 18 hodin. Nicméně pláž je otevřena do té doby, dokud jsou tu lidé," uvádí Němčáková.


Na pláži nazí, ve vodě s plavkami

Nudistickou pláž mají také lázně v Klatovech. Lidé, kteří se chtějí opalovat nazí, mají v lázních vyhrazený prostor, kde jsou k dispozici lehátka a sprcha. Nudistická pláž je přitom oddělena od zbytku lázní zástěnou. "Pokud se ale nudisté chtějí vykoupat, musí si obléci plavky. Využívají totiž stejný bazén a celý sportovní areál jako ostatní návštěvníci lázní," upozorňuje vedoucí sportovního areálu v Klatovech Antonín Kubovec.
O klatovskou nudistickou pláž je zájem. "Klienty jsou často lidé střední a starší generace. Určitě na ní není méně lidí než na zbytku lázní. Mladé ženy a dívky se i mimo prostor nudistické pláže běžně opalují bez horního dílu plavek," konstatuje Kubovec. Stejně hovoří pracovnice koupaliště na Babylonu u Domažlic. "Mladé ženy a dívky se opalují bez podprsenky u plavek. Pro nudisty tu speciální oddělení nemáme. Kdo se ale chce opalovat bez plavek, u koupaliště si najde skryté místo," říká Libuše Šperlová.
To na pláži Velkého boleveckého rybníka (plánek, mapy, popis) u autokempu Ostende v Plzni je jen cedule s nápisem, který informuje o tom, že za ní už je nudistická pláž. Naturisty nicméně od ostatních rekreantů nedělí žádná zástěna.


Lékaři varují: vystavujete slunci hodně citlivá místa

Lékaři nicméně upozorňují na rizika, která skýtá opalování bez plavek. "Nudisté slunci vystaví partie těla, které se prakticky po celý rok skrývají přinejmenším pod dvěma vrstvami oblečení. Je proto třeba, aby si intimní partie chránili ochrannými krémy s vysokým faktorem, které je nejlépe koupit v lékárnách," radí lékařka Ivana Telínová z kožního oddělení Vojenské nemocnice v Plzni.
Lékařka se ve své praxi už několikrát setkala se spáleninami právě intimních partií nudistů. "Je třeba se spálení kůže vyvarovat. Citlivá kůže zmíněných partií se může poškodit a časem hrozí vznik rakoviny kůže," varuje lékařka.


Ochranáři dobyli ráj nudistů v Adršpašských skalách (09.08.2003 MF Dnes)
Bývalá naturistická lokalita Adršpach Fotogalerie jezera a skal Průvodce Adršpachem 
Diskuze na téma: "Přirozené stádo slonů v Adršpachu"

Ráj nudistů u jezírka v lůně přísně chráněné rezervace Adršpašské skály přežívá pouze ve vzpomínkách pamětníků. Ochránci přírody konečně drží dříve stovkami naháčů okupované okolí jezírka pevně v rukou. Dobytí nudistického ráje předcházela léta bojů, kdy strážci přírody posílení policisty nudisty z přísně chráněné lokality marně vyháněli. Zátahy na naháče, které neodradila hrozba citelné pokuty, tehdy připomínaly výjevy z filmové komedie o francouzských četnících. Ochránci přírody i mravopočestnosti, ukolébáni svůdnými křivkami jezerních krásek, nezřídka nemohli najít ani pokutový blok. "Dnes už máme alespoň přes den situaci pod kontrolou. Stačilo posílit ostrahu a okolí jezírka dát pevný řád, který by turisté byli nuceni respektovat," přiblížil jeden z adršpaěských strážců strategii vedoucí ke konečnému vítězství nad nudisty. Lidé, ještě před několika lety devastující břehy jezírka, obklíčeného hradbou pískovcových skal, se zakrátko naučili přísný zákaz koupání respektovat. Turisty nezlákají k zakázané koupeli ani letošní tropická vedra, před nimiž nyní každodenně po tisících hledají útočiště v chladných skalách. "Pokud někdo zákaz koupaní poruší nebo opustí vytyčenou trasu, o což se pravidelně některý z návštěvníků pokouší, okamžitě ho vyháníme. Tolerance jednoho narušitele pořádku může spustit lavinu jeho následovníků," popsala stav řečený mít oči na stopkách dívka z půjčovny loděk. Břehy kdysi nudisty obleženého jezírka, kde se ještě nedávno kvůli nahým tělům nedalo doslova kam šlápnout, dnes zejí prázdnotou. Okolí bývalého lomu, dříve zaneřáděné odpadky nastlanými na devastované vegetaci, však viditelně prokouklo. Svěže působí i hladina, zbavená vrstvy opalovacích krémů, ve které se opět jasně zrcadlí rozmanité tvary skal. "Lidi si to udělali sami. Kdyby se nechovali jako čuňata, nebyl by až takhle razantní zásah ochránců nutný," zklamaně pronesla turistka, zastavená strážci, ještě než si stačila smočit palec. Hrstka vesměs místních odvážlivců, kteří naskáčí do jezírka nejdříve po šesté hodině večer, kdy strážcům dávno padla, velkou škodu nenadělá. "Překvapilo mne, že drtivá většina z večerních koupajících má plavky. Holky dokonce i vršek. Mekka nudistů je asi fakt minulostí," poznamenal jeden z horolezců, kteří nejčastěji využívají pracovních pauz strážců přírody.

 

Diskuze na téma: RŮZNÁ NATURISTICKÁ TÉMATA

Tento článek si dosud přečetlo návštěvníků